Loading...

niedziela, 26 lutego 2012

BocianCafe herbaty-opinie

Herbata jest najbardziej popularnym napojem na całym świecie. Odmian herbaty jest bardzo dużo. Początki sięgają X w. p.n.e. już w Chinach. Ceremonia parzenia herbaty powstała w Japonii. Związane jest to z filozofią buddyzmu. W odpowiedni sposób przyrządza się się ją i podaje.
 Do Anglii herbata trafiła w 1658 roku za sprawą Thomasa Garrawaya kupca i właściciela sklepu w Londynie. Przełom w piciu herbaty nastąpił w roku 1662, kiedy to król Karol II ożenił się z portugalską księżniczką Katarzyną Berganzą, miłośniczką herbaty. Przywiozła ona skrzynię chińskiej czarnej herbaty; w posagu. Katarzyna, wielbicielka herbaty, zaczęła pijać ją we dworze w delikatnych, przeświecających chińskich miseczkach. Generalnie herbata stanowiła novum, głównie spożywano piwo czy wino, gdyż woda nie nadawała się do picia. Filiżanka tego napoju gasiła pragnienie jak również stanowiła napar bezpieczny, wzmacniający, a zarazem orzeźwiający o doskonałym smaku. Herbatę podawano w porcelanie co podkreślało zamożność domów w XVII-XVIII w. 
Anglicy mają swój five o' clock po południu, gdyż wtedy mają najwięcej czasu na odpoczynek.  Piją herbatę z mlekiem. I co ważne do niego  dolewa się herbatę wcześniej zaparzoną. Nigdy odwrotnie.
W Polsce rozpowszechniła się dopiero w XVIII w. Jednak, że była drogim produktem pita była na dworze królewskim oraz na dworach magnackich. Bardziej stanowiła lek na różne dolegliwości. Informacje zaczerpnięte z tej stronki: http://jonaszdrobniak.blox.pl/2011/01/krotka-historia-filizanki-herbaty.html
Rodzaje i sposoby przyrządzania:
  • Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C) Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka. (źródło z Wikipedii)
  • Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.
  • Herbata czerwona. Parzenie trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.
Nawiązując kontakt ze sklepem internetowym Bocian Cafe przy współpracy z portalem Uroda i Zdrowie mogłam spróbować bardzo dobrych aromatycznych herbat z różnymi dodatkami. 

  Herbata zielona typu Sencha z dodatkiem papai i kwiatów nagietka o wyśmienitym owocowym aromacie. Delikatna, wiosenna, kwiatowa woń, słodka dzięki papai. Barwa jasna. 
Sposób przygotowania:

Sencha jest odmianą japońskiej zielonej herbaty, przygotowywana bez mielenia liści. Co widać na załączonym obrazku. Zatem do szklanego  litrowego zaparzacza wystarczy wsypać dwie czubate łyżeczki herbaty. Odczekać 3 min. 
cena: 6,99 za 50 g

                                                                                                                                   

Herbata cejlońska czarna o smaku kaktusowym. z dodatkiem kwiatu jaśminu, chabru i owoców kandyzowanych oraz wspaniałym aromacie kaktusowym.  Mocna, wyrazista. Barwa  ciemna. 



Sposób przygotowania:  

Do  szklanego  litrowego zaparzacza wystarczy wsypać dwie czubate łyżeczki herbaty. Odczekać ok. 5 min.




cena: 6,49 za 50 g

 Herbata (czerwona) Pu-Erch  Rum & Wiśnia z dodatkiem hibiskusa i aromatem rumowo-wiśniowym. Bardzo intensywny smak herbaty. Słodko-kwaśna, wyczuwalny delikatny smak wiśni. Ciemna barwa.
 Sposób przygotowania: 

 Do  szklanego  litrowego zaparzacza wystarczy wsypać dwie czubate łyżeczki herbaty. Odczekać 3 min. 

cena: 6,99 za 50 g

Cieszę się ogromnie, że mogłam wypróbować innych odmian herbat o różnych aromatach. Jest to cenne doświadczenie i na pewno będą one gościć w mojej kuchni.  

Bogaty asortyment herbat znajduje się na stronie:  BocianCafe

Zapraszam również do serwisu 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...