Loading...

środa, 22 lutego 2012

MoonLightCoffee Columbia Supremo- Arabica 100%

Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Optymalny klimat do uprawy kawy zależy od gatunku jaki jest uprawiany. Arabikę uprawia się w klimacie subtropikalnym, gdzie panują wysokie temperatury. Wysokości na jakich kultywuje się arabikę mieszczą się w przedziale 1800–3600 stóp n.p.m. Warunki występujące w klimacie subregionalnym powodują, że kawa w jednym sezonie rośnie, a w drugim dojrzewa. Drugim klimatem sprzyjającym uprawie arabiki jest klimat równikowy, który cechują częste opady deszczu powodujące nieprzerwane owocowanie kawowca. W przypadku tego klimatu arabika wymaga wysokości od 3600 do 6300 stóp n.p.m. W klimacie równikowym zbiór kawy odbywa się 2 razy w ciągu roku: pierwszy w okresie największych opadów, drugi w okresie opadów najmniejszych.http://pl.wikipedia.org/wiki/Kawa
Pijąc kawę Columbia Supremo, już po pierwszym łyku czuć delikatny kremowo-mleczny smak z nutką orzecha (moim zdaniem włoskiego). Do tego przyprawa kardamonu, mająca intensywny smak korzenny, wzmacnia ją. Mnie osobiście mieszają się dwa smaki delikatny i lekko-gorzki, a zarazem mocny. I to sprawia, że kawa jest niezwykła. Można ją pić równie dobrze rano na śniadanie jak również porą popołudniową. Proporcjonalnie zaparzona nie wpływa nadpobudliwie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...