Loading...

piątek, 13 kwietnia 2012

Jajka faszerowane

O jajkach mówi się różnie. Jedni mówią, że można zjeść na tydzień tylko dwa, ponieważ podwyższają cholesterol, inni mówią, że mają zbawienny wpływ na nasz organizm. A przecież wiemy, że jajko ma bardzo dużo wartości odżywczych. Nie jestem dietetykiem, ale wiem, kiedy mój organizm domaga się tego produktu w jakich ilościach. Uważam, że wszystko w odpowiednich porcjach nie jest szkodliwe. 
Jak się przyjęło na Wielkanoc jajko jest symbolem nowego życia i to akurat jest prawda. Dlatego ja postanowiłam przygotować jajka faszerowane. Zrobiłam je na dwa sposoby. 
Jeden każdy zna i nie jest on nowatorski, a drugi no... to zależy od upodobań. :)

jajka faszerowane pieczarką i cebulką:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • jajka przekroić na połówki
  • żółtka wydrążyć
  • przesmażyć pieczarki z cebulką ( drobno pokrojone)
  • jak ostygnął dodać żółtka 
  • widelcem je rozkruszyć
  • dodać sól i pieprz 
  • kilka łyżek majonezu 
jajka faszerowane tuńczykiem:
  • 5 ugotowanych jajek na twardo 
  • przekroić na połówki
  • żółtka wydrążyć i dodać do tuńczyka
  • rozdrobić tuńczyka z puszki w sosie własnym
  •  składniki wymieszać z chrzanem tartym
 Ciekawa jestem innych przepisów na faszerowane jajka

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. uwielbiam faszerowane jajeczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobny farsz, dodaję jeszcze szczypiorek i odrobinę sera żółtego do dekoracji

    OdpowiedzUsuń
  3. z serem żółtym jeszcze nie jadłam :):) kiedyś spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...