Loading...

poniedziałek, 14 maja 2012

Gęsta zupa z soczewicy

Odkąd zaczęłam degustować jedzenie w Green Wayu, postanowiłam zrobić podobną zupę gulaszową z soczewicy. I myślę, że prawie mi się to udało....:) Nie pierwszy raz ją robię, ale za każdym razem wychodzi inna. Jednak dziś bardziej ją wzbogaciłam. Nie będę ukrywać iż zachęciła mnie do przygotowania zupy Magdalena http://seven-days-in-sunny-june.blogspot.com/



Jakie składniki są potrzebne?
1 udko z kurczaka 
1 1/2 szklanki soczewicy zielonej
5 pieczarek 
4 ziemniaki
1 duża czerwona papryka
2 marchewki
2 pietruszki
1/2  selera
kawałek pora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w puszcze
1 koncentrat pomidorowy
przyprawy 

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę i pieczarki pokroić w paski. Ziemniaczki pokroić drobno. Wszystkie warzywa wrzucić do mięsa. Gotować wywar warzywno-mięsny. W osobnym garnku ugotować soczewicę. Jak już będzie gotowa, wylać ją na durszlak i odcedzić pod strumieniem letniej wody. Dodać soczewicę do wywaru.
 Dodać pomidory z puszki i koncentrat

 Dodać  sprasowany czosnek


Przyprawić: papryką chili, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, można dodać także świeżą papryczkę chili
I gotowe:)



3 komentarze:

  1. oooo wyglada pysznie - i jakie fajne dodatki - Twoją wersję napewno rowniez wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że za każdym razem wychodzi inna, to znaczy, że eksperymentujesz z dodatkami :)
    Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, bardzo lubię eksperymentować:) I cieszę się, że ciągle smakuje inaczej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...