Schab po mediolańsku

Szybka wizyta, 
wspaniałe ucztowanie
Smaczne jedzenie
Pochwała od Teścia

Oglądając Master Chief z Gordonem Ramsayem finaliści mieli wykonać danie które utkwiło mi w pamięci i bardzo chciałam je przygotować. I akurat trafiła się szczególna okazja, przyjechała moja mama w odwiedziny i na to spotkanie postanowiłam zaprosić teściów.
składniki:
1 kg schabu
parmezan 
2 jajka 
sól 
pieprz
Sos:
0,5 kg pomidorów 
1 szalotka
150 ml bulionu warzywnego
łyżka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
tymianek
pieprz 
sól
Przygotowanie:
Pomidory umyć, sparzyć, obierać ze skóry i pokroić w kostkę. Drobno posiekaną szalotkę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wlać bulion; doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić na wolnym ogniu ok. 25 minut.
Schab pokroić na plastry tak jak na kotlety doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w roztrzepanych jajkach, z obu stron posypać parmezanem. Na patelni rozgrzać masło i trochę oliwy z oliwek. Smażyć plastry schabu ok. 4-5 minut z obu stron. Podawać polane sosem pomidorowym.
Schab podałam z sałatką z sałaty lodowej, 1 cebuli czerwonej, ogórka, 1 papryki, polałam marynatą od oscypków. I jeszcze młode ziemniaczki z posypane koperkiem.  
Generalnie powinna być cielęcina, lecz nie stać mnie na nią, więc zastąpiłam to schabem. równie dobrze, mogłam zrobić jeszcze z polędwiczek. Może kiedyś spróbuję. 

5 komentarzy:

  1. to mi smaka narobiłaś. :) zapraszam na moje rozdanie: http://kkamilaa.blogspot.com/2012/06/letnie-rozdanie-zapraszam.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)

    Pozdrawiam
    www.megulencja.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  3. Write more, thats all Ihave to say. Literally, it seems as though you
    relied onn the video to make your point. You definitely know what youre talking about,
    why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us
    something informative tto read?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Voyagedegustacje , Blogger