Loading...

poniedziałek, 3 września 2012

Ryż z chorizo

Danie z chorizo chodziło za mną już od dłuższego czasu, czyli po wizycie u Maggie, która przygotowała nam Paellę z chorizo i krewetkami. Zapach dania unoszący się w powietrzu był tak apetyczny, że nim samym mona było się nasycić. Wczoraj poszperałam w necie jak przygotować podobne danie do Maggie. Oczywiście jest zmodyfikowane i nie zawiera wszystkiego co powinno się jeszcze znaleźć.

Ryż z chorizo 
 Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona papryka
  • 2 torebki ryżu
  • szczypta curry ( nie miałam pod ręką szafranu)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 20 plastrów chorizo
  • garść natki pietruszki
  • do dekoracji cytryna
Na patelni podsmażyć cebulę, po chwili dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Później dodać ryż i zalać bulionem. Wszystko dusić na wolnym ogniu. Jak już ryż będzie prawie gotowy dodać chorizo. 



3 komentarze:

  1. Ogromnie mi milo, ze udalo mi sie ciebie zainspirowac :) Twoj ryz wyglada bardzo hiszpansko i bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż jadam w każdej postaci. Coś czuję, że w mgnieniu oka Twoje pyszne danie zniknęłoby z talerza, gdybym była obok :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...