Loading...

niedziela, 26 lutego 2012

BocianCafe herbaty-opinie

Herbata jest najbardziej popularnym napojem na całym świecie. Odmian herbaty jest bardzo dużo. Początki sięgają X w. p.n.e. już w Chinach. Ceremonia parzenia herbaty powstała w Japonii. Związane jest to z filozofią buddyzmu. W odpowiedni sposób przyrządza się się ją i podaje.
 Do Anglii herbata trafiła w 1658 roku za sprawą Thomasa Garrawaya kupca i właściciela sklepu w Londynie. Przełom w piciu herbaty nastąpił w roku 1662, kiedy to król Karol II ożenił się z portugalską księżniczką Katarzyną Berganzą, miłośniczką herbaty. Przywiozła ona skrzynię chińskiej czarnej herbaty; w posagu. Katarzyna, wielbicielka herbaty, zaczęła pijać ją we dworze w delikatnych, przeświecających chińskich miseczkach. Generalnie herbata stanowiła novum, głównie spożywano piwo czy wino, gdyż woda nie nadawała się do picia. Filiżanka tego napoju gasiła pragnienie jak również stanowiła napar bezpieczny, wzmacniający, a zarazem orzeźwiający o doskonałym smaku. Herbatę podawano w porcelanie co podkreślało zamożność domów w XVII-XVIII w. 
Anglicy mają swój five o' clock po południu, gdyż wtedy mają najwięcej czasu na odpoczynek.  Piją herbatę z mlekiem. I co ważne do niego  dolewa się herbatę wcześniej zaparzoną. Nigdy odwrotnie.
W Polsce rozpowszechniła się dopiero w XVIII w. Jednak, że była drogim produktem pita była na dworze królewskim oraz na dworach magnackich. Bardziej stanowiła lek na różne dolegliwości. Informacje zaczerpnięte z tej stronki: http://jonaszdrobniak.blox.pl/2011/01/krotka-historia-filizanki-herbaty.html
Rodzaje i sposoby przyrządzania:
  • Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C) Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka. (źródło z Wikipedii)
  • Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.
  • Herbata czerwona. Parzenie trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.
Nawiązując kontakt ze sklepem internetowym Bocian Cafe przy współpracy z portalem Uroda i Zdrowie mogłam spróbować bardzo dobrych aromatycznych herbat z różnymi dodatkami. 

  Herbata zielona typu Sencha z dodatkiem papai i kwiatów nagietka o wyśmienitym owocowym aromacie. Delikatna, wiosenna, kwiatowa woń, słodka dzięki papai. Barwa jasna. 
Sposób przygotowania:

Sencha jest odmianą japońskiej zielonej herbaty, przygotowywana bez mielenia liści. Co widać na załączonym obrazku. Zatem do szklanego  litrowego zaparzacza wystarczy wsypać dwie czubate łyżeczki herbaty. Odczekać 3 min. 
cena: 6,99 za 50 g

                                                                                                                                   

Herbata cejlońska czarna o smaku kaktusowym. z dodatkiem kwiatu jaśminu, chabru i owoców kandyzowanych oraz wspaniałym aromacie kaktusowym.  Mocna, wyrazista. Barwa  ciemna. 



Sposób przygotowania:  

Do  szklanego  litrowego zaparzacza wystarczy wsypać dwie czubate łyżeczki herbaty. Odczekać ok. 5 min.




cena: 6,49 za 50 g

 Herbata (czerwona) Pu-Erch  Rum & Wiśnia z dodatkiem hibiskusa i aromatem rumowo-wiśniowym. Bardzo intensywny smak herbaty. Słodko-kwaśna, wyczuwalny delikatny smak wiśni. Ciemna barwa.
 Sposób przygotowania: 

 Do  szklanego  litrowego zaparzacza wystarczy wsypać dwie czubate łyżeczki herbaty. Odczekać 3 min. 

cena: 6,99 za 50 g

Cieszę się ogromnie, że mogłam wypróbować innych odmian herbat o różnych aromatach. Jest to cenne doświadczenie i na pewno będą one gościć w mojej kuchni.  

Bogaty asortyment herbat znajduje się na stronie:  BocianCafe

Zapraszam również do serwisu 


piątek, 24 lutego 2012

MoonLightCoffee - opinie

Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Optymalny klimat do uprawy kawy zależy od gatunku jaki jest uprawiany. Arabikę uprawia się w klimacie subtropikalnym, gdzie panują wysokie temperatury. Wysokości na jakich kultywuje się arabikę mieszczą się w przedziale 1800–3600 stóp n.p.m. Warunki występujące w klimacie subregionalnym powodują, że kawa w jednym sezonie rośnie, a w drugim dojrzewa. Drugim klimatem sprzyjającym uprawie arabiki jest klimat równikowy, który cechują częste opady deszczu powodujące nieprzerwane owocowanie kawowca. W przypadku tego klimatu arabika wymaga wysokości od 3600 do 6300 stóp n.p.m. W klimacie równikowym zbiór kawy odbywa się 2 razy w ciągu roku: pierwszy w okresie największych opadów, drugi w okresie opadów najmniejszych.http://pl.wikipedia.org/wiki/Kawa
 Co jakiś czas lubię napić się dobrej kawy, dobrze parzonej i przyrządzonej. W ramach akcji testowania w serwisie  Uroda i Zdrowie oraz sklepowi MoonLightCoffee miałam możliwość wypróbowania kawy z kilku kontynentów. 


 Kawa Kenia AA Top Quality - Idealna do śniadania francuskiego. Mocna, pobudzająca, pozostawiająca nutkę aksamitnej goryczy. Kawa w zależności od preferencji do picia z lub bez mleka.  
cena: 15,00 zł za 100 g
Kawa Columbia Supremo - już po pierwszym łyku czuć delikatny kremowo-mleczny smak z nutką orzecha (moim zdaniem włoskiego). Do tego przyprawa kardamonu, mająca intensywny smak korzenny, wzmacnia ją. Mnie osobiście mieszają się dwa smaki delikatny i lekko-gorzki, a zarazem mocny. I to sprawia, że kawa jest niezwykła. Można ją pić równie dobrze rano na śniadanie jak również porą popołudniową. Proporcjonalnie zaparzona nie wpływa nadpobudliwie. 
cena: 15,00 zł za 100 g

Kawa Ethiopia Yirgacheffe - delikatna, słodka, lekko kwaskowa, idealna o każdej porze dnia
cena: 15,00 zł za 100 g
Kawa Brazil Yellow Bourbon - zapach przyjemny, aromatyczny, delikatna, nie jest kwaśna, raczej słodka, można pić ją bez mleka
cena: 15,00 zł za 100 g














Kawa India Plantation AA - Niewątpliwie jest to produkt dla osób ceniących mocny i aromatyczny charakter jako element porannego (śniadaniowego) zestawu albo dla osób spędzających sporo czasu w środkach transportu kołowego. Pozytywnych wrażeń doda nutka pikantności, która pozostawia, w dłuższej perspektywie czasowej, na kubkach smakowych walor ekscentryczności dopiero co wypitej kawy. Co ciekawe nie można określić jej charakteru – czy pochodną pieprzu, czy papryki jest. Dla mnie osobiście ta kawa to swoistego rodzaju odkryciem. Nigdy wcześniej nie miałam przyjemności zetknąć się z takim rodzajem kawy. Na pewno znajdzie się na półce w mojej szafce.
cena: 20,00 zł za 100 g 
Jestem bardzo zadowolona z otrzymanych produktów i z pewnością skorzystam z ofert sklepu, tym bardziej, że odkryłam ciekawe smaki, a także dobrze palone ziarna kawy, które sprawiają iż kawę można pić bez zabielania. 

Kawy do kupienia w sklepie: http://moonlightcoffee.pl/go.live.php

Zapraszam również do serwisu nie tylko dla kobiet: 

MoonLightCoffee Kenia AA Top Quality

Idealna kawa do śniadania francuskiego. Mocna, pobudzająca, pozostawiająca nutkę aksamitnej goryczy. Kawa w zależności od preferencji do picia z lub bez mleka.

czwartek, 23 lutego 2012

MoonLightCoffee Brazil Yellow Bourbon- Arabica 100%

 Rano przed pracą zaserwowałam brazylijską kawę. Byłam pod ogromnym wrażeniem, gdyż tak jak w opisie, kawa jest delikatna, słodka i co najważniejsze nie jest kwaśna. Zapach przyjemny, aromatyczny. Po raz kolejny jestem mile zaskoczona, gdyż nie potrzebowałam pić jej z mlekiem.


środa, 22 lutego 2012

MoonLightCoffee Columbia Supremo- Arabica 100%

Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Optymalny klimat do uprawy kawy zależy od gatunku jaki jest uprawiany. Arabikę uprawia się w klimacie subtropikalnym, gdzie panują wysokie temperatury. Wysokości na jakich kultywuje się arabikę mieszczą się w przedziale 1800–3600 stóp n.p.m. Warunki występujące w klimacie subregionalnym powodują, że kawa w jednym sezonie rośnie, a w drugim dojrzewa. Drugim klimatem sprzyjającym uprawie arabiki jest klimat równikowy, który cechują częste opady deszczu powodujące nieprzerwane owocowanie kawowca. W przypadku tego klimatu arabika wymaga wysokości od 3600 do 6300 stóp n.p.m. W klimacie równikowym zbiór kawy odbywa się 2 razy w ciągu roku: pierwszy w okresie największych opadów, drugi w okresie opadów najmniejszych.http://pl.wikipedia.org/wiki/Kawa
Pijąc kawę Columbia Supremo, już po pierwszym łyku czuć delikatny kremowo-mleczny smak z nutką orzecha (moim zdaniem włoskiego). Do tego przyprawa kardamonu, mająca intensywny smak korzenny, wzmacnia ją. Mnie osobiście mieszają się dwa smaki delikatny i lekko-gorzki, a zarazem mocny. I to sprawia, że kawa jest niezwykła. Można ją pić równie dobrze rano na śniadanie jak również porą popołudniową. Proporcjonalnie zaparzona nie wpływa nadpobudliwie.

niedziela, 19 lutego 2012

MoonLightCoffee India Plantation AA- 100% Arabica

Sięgając po kawę India Plantation AA 100% Arabica zastanawiałam się co mogą oznaczać słowa z opakowania o „wyraźnym i delikatnie pikantnym smaku”. Zaparzyłam, tradycyjnie w ekspresie przelewowym (gdyż tylko taki posiadam), tyle kawy by wystarczyło na dwie filiżanki. Z uczuciem niepewności sięgnęłam po pierwszy łyk. Smak intensywnej i pewnej określonej mocy napoju wymieszane zostało z ledwo przebijającą się nutką pikantności. Co ciekawe nie można określić jej charakteru – czy pochodną pieprzu, czy papryki jest. Nie jestem zwolenniczką kawy bez mleka, ale ta kawa ma coś w sobie, co sprawia iż wypiłam filiżankę bez kropli białego dodatku. Niewątpliwie jest to produkt dla osób ceniących mocny i aromatyczny charakter jako element porannego (śniadaniowego) zestawu albo dla osób spędzających sporo czasu w środkach transportu kołowego. Pikanterii doda nutka pikantności, która pozostawia, w dłuższej perspektywie czasowej, na kubkach smakowych walor ekscentryczności dopiero co wypitej kawy.
http://www.moonlightcoffee.pl/go.live.php/PL-H4/oferta/SMTg%3D/india-plantation-aa-100g.html?title=India%20Plantation%20AA%20100g&ref=4

poniedziałek, 13 lutego 2012

Miód wielokwiatowy cz.2

Drugi miód jaki mogłam spróbować z pasieki p. Reichertów to wielokwiatowy. On również ma wiele pozytywnych właściwości leczniczych. Zresztą z tego co wyczytałam to praktycznie każdy miód czyni wiele dobrego. 
Przyznam szczerze, że mam ochotę na twaróg z miodem i dżemem porzeczkowym. Pychota. 

sobota, 11 lutego 2012

Miód lipowy cz.1

Od dawien dawna ludzie leczyli się miodem, jedli z nim kanapki, dodawali do herbaty i mleka a także do kąpieli. Zaleca się by codziennie rano wypić szklankę wody z miodem, bo ma właściwości odtruwające. Ja właśnie teraz jestem przeziębiona i leczę się herbatką z miodem i cytryną i sokiem malinowym. Znawcą miodów nie jestem, jednak wiem, że najbardziej smakuje mi lipowy. Moja mama zawsze mówiła, że miód trzeba brać suchą łyżeczką by się nie skawalił. Stosuję się do tego zalecenia:)
Co jakiś czas mam słodką przyjemność degustować miody z pasieki p. Reicherta. Dowiedziałam się, że każdy miód ma inne właściwości lecznicze. Lipowy ma ich najwięcej.  Smak tego miodu jest bardzo intensywny. 
 zdjęcie pochodzi z tej strony:http://pasiekapszczela.pl/miodlipowy/
Sprawdzona jest ta pasieka i wiem, że nie ma żadnych wspomagaczy w tym miodzie. Ja osobiście polecam. Miód można zakupić osobiście
lub drogą internetową na allegro

poniedziałek, 6 lutego 2012

Sałatka z makreli wędzonej

Ostatnio wzięło mnie na ryby. Wczoraj przygotowałam sałatkę z makreli. Pasuje jako pasta do chleba lub po prostu jako sałatka. 
Składniki:
  • Jedna nieduża makrela wędzona
  • cebula dymka
  • szczypior
  • pół puszki groszku zielonego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • jajko na twardo
  • pół cytryny
  • 3 ogórki kiszone
  • pieprz    
Można wymieszać ją tylko z majonezem, ale chrzan doda jej wyrazistości.Jednak sam majonez doda jej ciężkości.
Sałatka jest wyśmienita, dlatego warto zasmakować. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...