Loading...

sobota, 31 marca 2012

Rogalik z ciasta francuskiego

Mój pomysł na rogaliki po francusku zrodził się w dniu mojego męża urodzin. Jak już niektórzy zdążyli zauważyć bardzo lubię ciasto francuskie. Dlatego też, postanowiłam znów zrobić z niego użytek. 

Przygotowanie: 
ciasto francuskie rozłożyłam na blasze. Pokroiłam na 6 kwadratów. Położyłam na każdym plaster szynki szwarcwaldzkiej z Lidla, plaster sera pleśniowego i oliwki przekrojone na pół. Zawinęłam po ukosie by wyszły ala rogaliki. Wstawiłam do piekarnika na 15 min w 150 stopniach. 
  Delikatne to danie, może służyć nawet na przystawkę. Nam bardzo smakowało.

Smacznego!!! 
mam nadzieję, że ktoś podzieli się ze mną pozytywną opinią:)

wtorek, 27 marca 2012

Trufle belgijskie

Wczoraj świętowałam z mężem mój dzień. Co prawda nie cieszę się, że przybywa mi lat, ale akurat w tym dniu czuję się wyjątkowo- jak co roku. Ostały nam się 3 opakowania belgijskich trufli kupionych w Brukseli, więc wczoraj pałaszowaliśmy jedno z nich. Otworzyliśmy śmietankowe....
Jeszcze nigdy nie czułam w trufli prawdziwej śmietany. Jakbym jadła lody śmietankowe w polewie. Doznanie niesamowite.
Polecam każdemu, najlepiej pojechać do Brukseli i tam zakosztować tych wspaniałych łakoci

niedziela, 25 marca 2012

Pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej

W garnku ugotowałam odmierzoną szklankę kaszy jaglanej.  
Po ostygnięciu dodałam ją do mięsa mielonego. Następnie wrzuciłam jedno jajko, sprasowany czosnek, pokrojoną drobno cebulę. Przyprawiłam pieprzem, lubczykiem, pieprzem cytrynowym i lekko vegetą. Wyrobiłam farsz i ulepiłam małe kuleczki.

Do wywaru z zupy pomidorowej, którą zrobiłam dzień wcześniej z udźca z indyka, dodałam zioła prowansalskie i pieprz cayenne, koper, kostkę mięsną i pół słoiczka przecieru pomidorowego by zagęścić sos. 
Gdy już sos "bulgotał" wrzuciła pulpeciki, które gotowały się 30 min. 
Smacznego!!!

piątek, 23 marca 2012

Z ciasta francuskiego....

Ostatnio polubiłam ciasto francuskie z biedronki. Miałam w lodówce mięso mielone i warzywa, więc wpadłam na pomysł...

Przygotowanie:

mięso mielone usmażyłam na patelni
do niego dodałam pieczarki, cebulę, paprykę
doprawiłam przyprawami

Ciasto francuskie pokroiłam na kilka kawałków. Rozłożyłam je na blaszce i zaczęłam wkładać usmażony wcześniej farsz. Posklejałam w różne "esy floresy" ciasto z farszem i wstawiłam do piekarnika na 200 stopni. Pieczenie zajęło ok. 12 min.

Dip:

jogurt grecki (małe opakowanie) wymieszałam z koperkiem i sprasowanym czosnkiem. 

 Smacznego!!!!

sobota, 17 marca 2012

Żeberka w sosie azjatyckim

Żeberka nieco inaczej.....

Składniki:
  • Mostki żeberek
  • pół jabłka

Składniki na sos:
 
  •  kilka kropel wina ryżowego
  • jedna łyżka miodu lipowego
  • jedna łyżka sosu sojowego
  • jedna łyżka sosu sojowo-grzybowego
  • szczypta przypraw jak na zdjęciu
  • do zagęszczenia dwie łyżeczki jogurtu greckiego zamiast śmietany
 Wszystko wymieszać i sosem polać żeberka
Pomyślałam, że dobrze smakowałoby mięso z jabłkiem. 
Mięso piec w temperaturze ok.200 stopni na termoobiegu. 
Smacznego !!!!


czwartek, 15 marca 2012

Szlachetny Smak herbat

Otrzymałam próbki trzech niezwykłych herbat ze sklepu Szlachetny Smak. Dlaczego niezwykłe? Ponieważ już ich nazwa zachęca do spróbowania. Do degustacji zaprosiłam znajomą. Herbaty choć były zapakowane czuć było ich aromat. 
Jako pierwszą wybrałyśmy Studencki Czas. 
Chciałyśmy przypomnieć przy filiżance herbaty właśnie nasz studencki czas. Herbatę zaparzyłyśmy w szklanym zaparzaczu. Wymagała ona określonego dla niej zaparzenia, gdyż jest  zielona. Słodki, przyjemny zapach unosił się w powietrzu. Smak herbaty przypominał nam wiosenno-letnią aurę, gdy siedząc na trawie przed akademikami uczyłyśmy się do sesji. Nie mogłyśmy jedynie skojarzyć jakie kwiaty ukryły się w tej herbacie. Kolor niebieski przypominający chaber i żółty -kwiatków, które rosną dziko na łące.
Za jakiś czas wypróbowałyśmy:
Na chwilę chciałyśmy poprzez Hiszpańską mandarynkę przenieść się do ciepłego kraju, by ogrzać się w hiszpańskim słońcu, zajadając słodkie i soczyste mandarynki. Herbata jest czarna, zatem zaparzyłyśmy ją wrzątkiem. Wyczuwalny smak mandarynki, mieszający się nawet z grejpfrutem. Bardzo dobra orzeźwiająca. 
 I została nam jeszcze jedna Inspiracja.
Zielona herbata, słodka w smaku, poprzez swój aromat jabłka, bo wyczułyśmy ten owoc. Zainspirowała nas do zrobienia pieczonych jabłek. 
Wszystkie herbaty, które spróbowałyśmy są dobre, ale najlepiej smakuje nam: Studencki Czas. 
Sklep Szlachetny Smak posiada w sprzedaży szeroką gamę herbat i kaw, a także wiele asortymentów. Zapraszam do zapoznania się z ofertą. A portalowi 

dziękuję za możliwość spróbowania i porównania tak smacznych herbat.

wtorek, 13 marca 2012

Kotlet mielony z sałatką tysiąca wysp

Tradycyjny obiad składający się z kotleta mielonego i ziemniaków nie musi zawsze zawierać przesmażonych czerwonych buraczków. Ja zmieniłam lekko tradycję i przygotowałam sałatkę letnią z sosem tysiąca wysp. 

Składniki na sałatkę:
  • Mała kapusta pekińska 
  • pół puszki kukurydzy
  • jedna czerwona cebula
  • pół ogórka zielonego
  • pół papryki czerwonej
  • pęczek szczypiorku
  • jogurt grecki 
  • przyprawa tysiąca wysp 


Przygotowanie: 
Kotlety mielone usmażyłam na niewielkiej ilości tłuszczu. Ugotowałam ziemniaczki.  Pokroiłam wszystkie składniki na sałatkę. Do kubka jogurtu greckiego wsypałam przyprawę, wymieszałam i ten sosik wrzuciłam do składników. Szybka i prosta sałatka zawsze może odmienić tradycyjne dania. 
Smacznego!!!:-)

niedziela, 11 marca 2012

Kurczak w curry


 Kurczaka można robić na różne sposoby. Tym razem wybrałam indyjską przyprawę curry. Można nią przyprawiać nie tylko mięso, ale i ryż. Przyprawa jest genialna, nadaje daniu niesamowity smak. 

Składniki:

  • Nieduża pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz
  • szczypta mieszanki przyprawy do gyrosa i kebaba
  • curry
  • jogurt grecki
Przygotowanie:
  • pierś kroimy na paseczki
  • przyprawiamy przyprawą do kurczaka
  • mieszanką przyprawy do gyrosa i kebaba
  • pieprzem
  • dusimy pierś co jakiś czas dolewając wodę
  • gdy już będzie lekko podduszona wsypujemy dwa opakowania curry
  • mieszamy i dusimy
  • jak już pierś będzie gotowa dodajemy 200 g jogurtu greckiego i mieszamy
Kurczaka podałam z ciemnym ryżem. 

Smacznego!!!

poniedziałek, 5 marca 2012

1000 Smaków Świata-opinia herbat

Mam przyjemność zaprezentować i zachęcić do spróbowania aromatycznych herbat ze sklepu internetowego 1000smakowswiata.
Ucieszyłam się widokiem pokaźnej liczby próbek. Nie wiedziałam od której zacząć. Jako pierwsza zainspirowała mnie herbata o nazwie:
Gwiezdny Pył. Herbata w smaku słodka, bardzo przyjemny zapach, kwiatowy delikatny, połączona niebieskimi płatkami i srebrnymi kuleczkami.Czuć było winogrona i gruszkę. A te perełki były cukrowe, więc stąd ten delikatny słodki smak. 
Jako drugą spróbowałam na orzeźwienie Pu-Erh Pomarańczowo - Grejfrutowa. Rzeczywiście czuć jest oba owoce. Bardzo aromatyczna. 
Na kolejne degustacje herbat zaprosiłam znajomych, na party herbatkowe. Mogłam szerszemu gronu zaprezentować produkty. 
Moja przyjaciółka zażyczyła sobie Sencha Wyznanie Gejszy. Wyczuwalny był smak pudru, przemieszany z jaśminem, cynamonem i wanilią. Taką nutkę wyczuliśmy. Na pewno była słodka.  
Sencha Malinowy Sorbet aromatyczna, słodka czuć malinę wymieszaną z kremem śmietanowo-jogurtowym. 
Wiśnia z rumem, wszystko co wiśniowe z nutką aromatu rumu czy whisky kocha mój mąż. Dlatego zaserwowałam: Wiśnie z rumem

 Herbata słodko-kwaśna. Bardzo ładny zapach. Zaniosłam także koleżance do spróbowania w pracy. Miała dokładnie taki sam posmak w ustach przy łykach herbaty jak mój mąż. 

Po przejedzeniu ciężkich dań polecam:
Gunpowder Menthos- intensywny mroźny zapach i smak, pobudzająca trawienie. Orzeźwiająca. 

Pai Mu Tan & Bambus- jest to biała herbata z dodatkiem pędów bambusa. Biała herbata jest najdroższa i najlepsza pod względem jakościowym.  Produkowana jest na niewielką skalę w Chinach. Nasze kubki smakowe wyczuły: liście drzewa, przyjemny słodki jesienny zapach. Generalnie pobudzająca, dodająca energii. 
Mocną herbatą wydała mi się Oolong Zielona. Czuć było specyficzny zapach ziemi. 
I czas na ostatnią partię słodkich herbat o aromatach alkoholowych. 
Sencha Śliwka w ginie. Mocna, wyczuwalny jest gin, przez który przedziera się śliwka. 
Dla porównania Pu-erh Wiśnie z rumem i Pu-erh Wiśnia i whisky. Obie bardzo dobre, słodkie, czuć wiśnie i aromat alkoholowy. To są nietypowe w smaku herbaty, ponieważ nie czuć "ziemistości".

Sklep 1000smakowswiata oferuje produkty najwyższej jakości. Podchodzi do klienta indywidualnie. Posiada szeroką gamę asortymentu w postaci nie tylko herbat ale i kaw. Cena za 50 g nie jest wygórowana, przystępna na każdą kieszeń. 
Próbowałam herbat nie zaglądając w opis. Chciałam by była to podróż przez znane i nieznane smaki, bym mogła pobudzić kubki smakowe. 

Dziękuję portalowi 

dzięki, któremu mogę próbować tak wyśmienitych produktów.


niedziela, 4 marca 2012

Pizza z ciasta francuskiego

Choć jeszcze nie ma kalendarzowej wiosny, ja postanowiłam ją przywołać do mojego domu. Słońce choć pnie się wyżej i wyżej, czuć jeszcze chłodne powietrze. Dlatego postanowiłam rozgrzać organizm wiosenną pizzą. 

 Składniki:
  • Ciasto francuskie (Biedronka- cena: 3,29 zł)
  • pieczarki 5 sztuk
  • pomidor duży
  • cebulka dymka 
  • plastry szynki 
  • połowa sera feta 
  • małe opakowanie oliwek zielonych (180 g) 
  • ok. 30 dkg sera żółtego

Przygotowanie:

Ciasto wyłożyć na blaszkę mniej więcej o takich samych wymiarach, najlepiej położyć na blaszkę papier w który zawinięty jest produkt. Następnie rozłożyć składniki w różnej kolejności wg uznania. 
Na koniec posypać startym żółtym serem i oregano wymieszane z bazylią:)

Sos:

  • 3 łyżeczki chrzanu kremowego
  • 3 łyżeczki ketchupu 
  • 3 łyżeczki sosu do hot-dogów
  • 1 łyżeczka sosu chili 
  • szczypta przypraw z obrazka
pizza piekła się w piekarniku na termoobiegu przy temp. 220 stopni, przez 12 min
Smacznego!!!!

piątek, 2 marca 2012

Smaki Kawy-BocianCafe

  Dzięki firmie BocianCafe, przy udziale portalu Uroda i zdrowie  otrzymałam 3 próbki różnych kaw. 
Pierwszą spróbowałam Arabicę 9-mix 
to mieszanka dziewięciu wysokogatunkowych arabic. Posiada głęboki delikatny smak. Bardzo aromatyczna.....Lekko wyczuwalna kwaskowość. 

Arabica Brazylia Santos
To podstawowy gatunek kawy pochodzący z Brazylii,  a dokładniej z Sao Paulo. Moje kubki smakowe wyczuły mocny, wyrazisty smak. Aromat kawy jest bardzo przyjemny. Rzeczywiście nie jest kwaskowa. 

Espresso
Kawa w smaku nie jest gorzka, pozostawia lekki posmak cierpkości, nuta palonej kawy. Kawa nadaje się o poranku, gdyż jest zdecydowanie mocna i pobudzająca. 

Wszystkie kawy palone były tuż przed wysyłką. Przygotowywane były w ekspresie przelewowym, bo tylko taki posiadam, co nie zmienia faktu, że nawet przy takim sprzęcie można wyłuskać najlepszy smak.
Mnie osobiście smakuje najbardziej Arabica Brazylia Santos, zaś mojemu mężowi, który jest większym smakoszem kaw ode mnie: espresso. Lubi on mocne, pobudzające kawy. 

Kawy te można pić z mlekiem lub bez. Najpierw pierwsze łyki piję bez mleka a dopiero później dolewam sobie odrobinę mleka, by czuć smak kawy. Mąż natomiast pije kawy niezabielane. Wydają się wtedy mocniejsze.

BocianCafe oferuje najwyższą jakoś świeżo palonych kawy z różnych zakątków świata: Brazylii, Kolumbii, Etiopii, Jamajki, Meksyku. Są to kawy, naturalne, aromatyzowane, bezkofeinowe- w ziarnach i mielone, kawy rozpuszczalne, oraz kawy zielone do samodzielnego palenia. Firma w swojej sprzedaży posiada także herbaty, które także miałam okazję degustować, jak również potrzebne akcesoria do przygotowywania. 
 Kawy BocianCafe, można zamawiać od 50g do 1 kg. Ceny wahają się w zależności od opakowania. Oczywiście nie ma znaczenia przy cenie czy wybieramy kawę ziarnistą, grubo mieloną czy drobno mieloną.

Zapraszam na stronę BocianCafe by móc szerzej zapoznać się z ofertą sklepu. 

Dziękuję także portalowi 
Uroda i zdrowie za możliwość degustacji różnych produktów.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...