Loading...

niedziela, 29 kwietnia 2012

Pancakes z jagodami

Moja chrześniaczka zrobiła nam pancakes według przepisu Przepis na życie

3 jajka
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
trochę więcej niż ½ szklanki mleka
szczyptę soli
jogurt naturalny

Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, po czym zmiksować składniki na gładkie ciasto. Białka trzeba je ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Rozgrzać patelnię teflonową i wlewać porcje ciasta wielkości naszych placków. Kiedy brzegi ciasta będą złote, można nałożyć na nie, co tylko się chce, ja dodałam jabłka. Potem należy przewrócić placek na drugi bok i też go zrumienić. Podałam je z cukrem pudrem i jagodami.  

sobota, 28 kwietnia 2012

Piernik

Choć pogoda za oknem przepiękna i raczej ochota na ciężkie ciasta i dania jest znikoma, lecz ja zatęskniłam za ciastem mojej mamy. Właśnie na majówkę przyjechaliśmy do niej i zrobiłam ciasto. 

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sodki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:
jajko i szklankę cukru utrzeć, a później dodać 1 szklankę jogurtu. Wymieszać i stopniowo dodawać kolejne składniki. 

Krem
  • 1 masło roślinne
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek jogurtu

Przygotowanie:
masło i 3/4 cukru pudru utrzeć a później stopniowo dodawać łyżki jogurtu

Ciasto piec ok. 40 min. Po wystygnięciu piernik przekroić na dwie części i przełożyć kremem.  A na wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

środa, 25 kwietnia 2012

Pierś z kurczaka w płatkach owsianych

Na obiad przygotowałam pierś z kurczaka w płatkach owsianych z sałatką i delikatnym dipem ziołowym. 


filet na macerowany w przyprawach
roztrzepane jajko
płatki owsiane do otaczania 

Sałatka:
Sałata lodowa
pomidor
ser pleśniowy
ser mozzarella
koper
oregano
bazylia

dip:
jogurt grecki
czosnek
zioła


Smacznego:):)

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Pobudzenie i orzeźwienie Kapha Tea-herbatka ajurwedysja opinia

Czasem potrzebna jest nam regeneracja nie tylko psychiczna ale i fizyczna organizmu. Pogoda za oknem nie napawa optymizmem, a jeśli już pojawi się słońce i muska nasze ciało promieniami, znika tak szybko jak się pojawiło. Współpracując z portalem Uroda i Zdrowie postanowiłam zaznajomić się w minimalnym stopniu z medycyną ajurwedyjską. Weszłam na stronę sklepu
Herbatki ajurwedyskie   i tam zaczęłam przeglądać oferty sklepu. Przeczytałam jakie herbatki moga pomóc na różne dolegliwości. Po długim namyśle i konsultacji z mężem postanowiłam przetestować herbatkę Kapha-Tea. 

Właściwości herbatki:
  • pobudza i orzeźwia organizm
  • likwiduje uczucie zmęczenia i senności
  • reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
  • zmniejsza nadwagę
  • wzmacnia układ naczyniowy
  • pomaga przy grypie i przeziębieniu
  • zapobiega tworzeniu się opuchlizny stawów
  • likwiduje uczucie przygnębienia i depresji
Himalajska herbatka wspomaga regenerację systemu ochronnego organizmu, wzmacnia sylwetkę ciała, stawy oraz wpływa korzystnie na całkowity stan fizyczny. Powinniśmy także wiedzieć jaką doszą jesteśmy. W ajurwedzie bardzo ważna jest znajomość swojego typu konstytucjonalnego. 

Dla kogo herbatka???

KAPHA to osoby z cechami:
  • mają mocniejszą sylwestkę ciała
  • mają tendencję do przybierania na wadze
  • nie lubią wilgotnej i deszczowej pogody
  • mają gładką i mocną skórę
  • są bardzo przyjacielscy
  • mają łagodny i spokojny charakter
  • mają dobrą pamięć
  • i potrafią stanowczo prowadzić rozmowy
  • można na nich polegać
  • są cierpliwi, wytrwali, tolerancyjni
  • nie lubią zmieniać swoich przyzwyczajeń
  • chętnie pozostają w jednym miejscu
  • czynności wykonują wolniej i bardziej rozważnie
  • umieją współpracować
W przywróceniu równowagi pomaga im: lekkostrawne i ciepłe jedzenie. Regularny ruch i ćwiczenia fizyczne, różnorodność aktywności w ciagu dnia. Typ Kapha powinien wystrzegać się ciężkostrawnych i tłustych i duszonych posiłków. Powinien ograniczyć zbyt długi sen, przejadanie się i spożywanie produktów mlecznych. 

Zalecana dawka dzienna do 2-3 szklanek

Herbatki zalecane w celu regeneracyjnym, pobudzającym, orzeźwiającym oraz wspomagającym drogi oddechowe najlepiej używać rano zaraz po przebudzeniu. 
Aby działanie herbatki było wzmocnione należy 1 łyżeczkę herbaty wrzucić na gotującą się wodę ( 1 szklanka wody) i gotować 3-5 min. Odstawić na 10 min. 


Zamówiłam tę herbatkę, widząc jak siły fizyczne mojemu mężowi opadają po chorobie. Nie miał siły na nic. Postanowiłam temu zaradzić. Nie da się wystawić recenzji po kilku dniach przy takiej herbatce. Dlatego postanowiłam dać sobie dwa tygodnie na przetestowanie jej. I widać rezultaty. Przy zmiennej pogodzie szybko można złapać wirusa, a czujemy się pełni wigoru i nie łapie nas przeziębienie. Zastępuje kawę. Herbatka ma smak cynamonowy, oczywiście czuć mieszankę różnych ziół ale kubki smakowe wyczuwają cynamon, który jest charakterystyczny. 
Warto zaznajomić się z ofertą sklepu i spróbować pomóc swojemu organizmowi przy dolegliwościach. Więcej informacji  Herbatki ajurwedyskie. 

Dziękuję portalowi



wtorek, 17 kwietnia 2012

Kawy i herbaty od BocianCafe

Tuż przed świętami zaskoczyła mnie bardzo miła niespodzianka. Otóż dzięki współpracy z portalem  Uroda i Zdrowie mogłam testować kawy i herbaty od BocianCafe, które już zrecenzowałam - Kawy-recenzja, Herbaty-opinia. I właśnie tym razem  bez  oczekiwań otrzymałam nowe próbki dwóch herbat i dwóch kaw.
Pierwszą spróbowałam kawę rozpuszczalną Advocat. 
Kawa ta jest bardzo delikatna, aromatyzowana, a z mlekiem smakuje jak lody waniliowe. Idealna na popołudniowe spotkanie. 
cena opakowania w zależności od gramatury 50g - 5,29 zł. 
W świąteczne poranek po wysokokalorycznym śniadaniu, zaparzyłam herbatę ziołową Rooibos, by z rodziną degustować ten niezwykły smak. 
Zalety Rooibos:
  •  to napój nietypowy, niespokrewniony z tradycyjnymi herbatami. 
  • Napar ma specyficzny, miodowy smak. 
  • Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego w herbatach zielonych lub czarnych posmaku goryczy - nie zawiera garbników będących jego przyczyną. 
  • Nie zawiera także kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń przez dzieci oraz przed snem. Zalecany jest także kobietom w ciąży, ponieważ obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom. 
  • Bogaty w przeciwutleniacze dzięki czemu ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych. Rooibos goi również swędzące rany i może być używany w formie okładu, a dzięki zawartości kwasów fenolowych korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. 
Smak tej herbaty jest zupełnie inny niż tradycyjnych tych które znamy. Czuć jest posmak miodu, ale ja wyczułam ziołowy smak i trochę zapach przypominający korę drzewa. 

cena herbaty za 50 g 5,99 zł. 

Kolejną herbatę jaką spróbowaliśmy była czarna Sekret Mnichów. 
Dobra mocna herbata o kwiatowym zapachu jak i smaku. 
Wyczuwalny jaśmin. I widoczne kwiaty nagietka. 
cena za 50 g 6,99 zł

I na sam koniec:
Naturalna kawa rozpuszczalna, pita z mlekiem czy bez wyśmienicie smakuje, z różnymi dodatkami, lodami, czekolada....Wybór i fantazja zależy już tylko od nas. 
cena za 50 g 5,29 zł
I jak zawsze sklep BocianCafe przesyła długopisy ze swoim logo:) 
Dziękuję także portalowi 
treść o napoju rooibos pochodzi ze strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Rooibos

niedziela, 15 kwietnia 2012

Herbatkowo.com.pl

To, że czerwona herbata ma wiele pozytywnych właściwości każdy wie, kto ją pije. Ja o tym przekonuje się od jakiegoś czasu. Zawsze moja przyjaciółka piła czerwoną herbatę i próbowała  mnie do niej przekonać. Jej ziemisty smak nie pasował moim kubkom smakowym. To się zmieniło. Teraz nie zaczynam dnia jeśli na stole nie będzie kubka z czerwoną herbatą. Ona rzeczywiście pobudza organizm i także pomaga nawet zwalczać redukcję tkanki tłuszczowej. 
Tuż przed samymi świętami Wielkanocnymi otrzymałam paczkę z herbatami Pu-Erh  ze sklepu Herbatkowo  dzięki współpracy z portalem Uroda i Zdrowie . Bardzo starannie zapakowane herbaty do dziś utrzymują swój niebiański aromat. 
Wiadomo, że czerwona herbata ma ziemisty posmak, ale jeśli posiada dodatki różnych owoców i kwiatów można nią się smakować. I ja tak robię do dziś. Ucieszyłam się, że otrzymałam aż 4 opakowania do degustacji bym mogła mieć porównanie. Przede wszystkim cieszę się, iż na opakowaniu mam pełny opis a także sposób parzenia, który jest bardzo istotny. 
Jako pierwszą spróbowaliśmy wraz z mężem Pu-Erh Wiśnie w Rumie. Mąż jest miłośnikiem wiśni.
Już jak się otwiera opakowanie czuć słodki zapach połączony z aromatem alkoholu.Także jest dodatek Yerba Mate, która:
ma działanie obniżające poziom cholesterolu, ochronne wobec komórek wątroby, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy, moczopędne i korzystne wobec układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości. Yerba mate chroni DNA przed oksydacją i wywołaną in vitro lipoperoksydacją cząsteczek LDL oraz ma silne zdolności antyoksydacyjne.
Po zaparzeniu wydobywa się aromat cytryny, może to przez wiśnie lub dziką różę smak jest lekko kwaśny, ale zarazem słodki smak, który nadaje dodatek jabłka. 
cena opakowania od 9,39 do 41 zł w zależności od gramatury.  

Herbata Pu-Erh Fitness
Już jak otworzy się opakowanie wyczuwalny jest zapach cytryny bardzo intensywny zresztą, ale przyjemna woń także pobudza zmysły czymś słodkim. A jest to dodatek jabłka. Jak sama nazwa wskazuje dla zachowania szczupłej sylwetki. 
cena waha się od 9,59 do 39,90 zł

Herbata Pu -Erh Guarana
w życiu nie czułam tak ładnego słodkiego i przyjemnego zapachu, że gdybym mogła zjadłabym tę herbatę.  
Guarana to roślina, którą możemy spotkać w Brazylii. Jest to pnąca roślina, której właściwości pobudzają i orzeźwiają nasz organizm. Zaletą guarany jest jest wpływ na poprawę samopoczucia, poprawę kondycji, a także na odchudzanie. Kolejną zaletą tej herbaty jest Miłorząb dwuklapowy czyli (Gingko Biloba):
Miłorząb jest używany jako środek opóźniający starzenie, szczególnie w układzie krwionośnym i nerwowym. Ma on wzmacniać naczynia krwionośne, dlatego jest często zalecany w profilaktyce choroby wieńcowej serca, udaru mózgu oraz osobom starszym z objawami demencji takimi jak: dezorientacja, utrata pamięci, bóle głowy, depresja, zawroty głowy, szum w uszach oraz skarżącym się na skurcze nóg spowodowane upośledzonym przepływem tętniczym, nie spowalnia tempa spadku sprawności umysłowej oraz nie wpływa na pamięć, język, uwagę, ani inne funkcje mózgowe. 
Prócz tych wspaniałych właściwości można naleźć w herbacie porzeczkę, malinę, kwiatki piwonii a także bławatka. 
cena od 11,30 do 49 zł.
 I na sam koniec zostawiłam herbatę Pu-Erh bez dodatków. I muszę przyznać iż nie czułam tak ziemistego smaku. 
Wiem jedno, że wszystkie te herbaty można parzyć aż 3 razy. Trzecie zaparzenie ma już słabszą barwę ale w smaku pozostaje taka sama. I właśnie o to chodzi, jest to gwarancja, że herbata jest z wysokiej półki. 
Wszelkie informacje można znaleźć na stronie sklepu Herbatkowo.com.pl
Dziękuję także portalowi 
 

piątek, 13 kwietnia 2012

Jajka faszerowane

O jajkach mówi się różnie. Jedni mówią, że można zjeść na tydzień tylko dwa, ponieważ podwyższają cholesterol, inni mówią, że mają zbawienny wpływ na nasz organizm. A przecież wiemy, że jajko ma bardzo dużo wartości odżywczych. Nie jestem dietetykiem, ale wiem, kiedy mój organizm domaga się tego produktu w jakich ilościach. Uważam, że wszystko w odpowiednich porcjach nie jest szkodliwe. 
Jak się przyjęło na Wielkanoc jajko jest symbolem nowego życia i to akurat jest prawda. Dlatego ja postanowiłam przygotować jajka faszerowane. Zrobiłam je na dwa sposoby. 
Jeden każdy zna i nie jest on nowatorski, a drugi no... to zależy od upodobań. :)

jajka faszerowane pieczarką i cebulką:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • jajka przekroić na połówki
  • żółtka wydrążyć
  • przesmażyć pieczarki z cebulką ( drobno pokrojone)
  • jak ostygnął dodać żółtka 
  • widelcem je rozkruszyć
  • dodać sól i pieprz 
  • kilka łyżek majonezu 
jajka faszerowane tuńczykiem:
  • 5 ugotowanych jajek na twardo 
  • przekroić na połówki
  • żółtka wydrążyć i dodać do tuńczyka
  • rozdrobić tuńczyka z puszki w sosie własnym
  •  składniki wymieszać z chrzanem tartym
 Ciekawa jestem innych przepisów na faszerowane jajka

Smacznego!!!

Salatka z kurczaka na słodko

Na Wielkanocnym stole nie zabrakło sałatki, ulubionej przez mojego męża, która nauczyłam się robić od mojej mamy. 

Składniki

pierś z kurczaka 
kolorowe papryki
puszka kukurydzy
puszka ananasa
ser żółty
majonez

Przygotowanie:
pierś ugotować w osolonej wodzie
papryki i ananasa pokroić w kostkę i ser żółty (ok. 20 dkg). Jak już pierś wystygnie pokroić na kawałki. Dodać do składników puszkę kukurydzy i doprawić majonezem. Łatwa i smaczna. :)

Smacznego!!!!:)

środa, 11 kwietnia 2012

Oscypkowa sałatka

Mam nadzieję, że pamiętać jak pisałam o marynacie do mięs i sałatek z oscypkami. Marynatę zużyłam do mięsa, oczywiście jeszcze zostało sporo, więc dodałam ją do sałatki. Wielka improwizacja czasem się opłaca i sprawia, że jedzenie smakuje jeszcze lepiej. 

Przygotowanie:

  • oscypki pokroiłam w paski
  • dodałam kilka liści sałaty masłowej
  • kilka kostek sera feta
  • oliwki zielone

W marynacie była już papryczka jalapeno  i oliwki, ale ja dodałam jeszcze kilka oliwek. Sos 
marynaty dodałam do sałatki. 

Smacznego!!!

Żurek Wielkanocny


Pierwsze ciepłe danie jakie zagościło na moim stole w Wielką Niedzielę był żurek. 
Mój sposób na pyszny żurek:
Ugotowałam białą kiełbasę w wodzie, na patelni przesmażyłam cebulkę z boczkiem i kiełbaską. Do ugotowanej kiełbasy dodałam przesmażone produkty. Pokroiłam w plastry marchew, którą wrzuciłam do garnka. Sprasowałam kilka ząbków czosnku i kilka sporych łyżek chrzanu tartego. Wszystko wymieszałam i na sam koniec dodałam torebkę żurku Winiar.
Wszystkim smakował. :)
A Wam jak udały się potrawy wielkanocne?

sobota, 7 kwietnia 2012

Menu na Wielkanoc

Menu:
  • Żurek z jajkiem 
  • Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
  • Jajka faszerowane 
  • Sałatka z makreli wędzonej 
  • Sałatka z kurczaka 
  • Sałatka z oscypkami
  • Schab z żurawiną
  • Klops z jajkiem
Na słodko:
  • Babka 
  • Mazurek
  • Makowiec 
To mój pomysł na te święta. 

Życzę wszystkim odwiedzającym mojego bloga smacznego jajka, wesołego zająca, mokrego baranka:):)

czwartek, 5 kwietnia 2012

Gulasz z indyka

Przygotowałam dziś na obiad gulasz z indyka. Wcześniej przesmażyłam cebulę z pieczarkami. Mięso podgotowałam. Później dodałam pieczarki z cebulą, kostkę mięsną, przyprawę do gulaszu i indyka, oraz odrobinę koperku. Doprawiłam solą i pieprzem. Gulasz podałam z ziemniakami. Sos wyszedł delikatny, nie zaprawiany. 




Smacznego!!!
 

środa, 4 kwietnia 2012

Marynata do mięs

Niedawno otrzymałam słoik marynowanych oscypków. Myślałam długo jak wykorzystam podarunek. I akurat dobrze się złożyło, że Wielkanoc zapasem i marynatę użyłam do peklowania mięsa. Aromat marynaty: papryczka chili, oliwki, kolendra, tymianek i inne zioła. Nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem oscypka z oliwkami, papryczką. Zawsze jadłam na ciepło, grillowanego. Jestem pewna, że mięso w marynacie będzie smaczne. Mogę tylko powiedzieć, że marynata przywieziona jest prosto od Górali:):) Ja ją otrzymałam w prezencie. 




Zostało mi jeszcze trochę zalewy i oczywiście oscypki, więc zrobię sałatkę:):) Już nawet mam inwencję twórczą, ale nie zdradzę. Może, ktoś podzieli się, że mną swoim pomysłem a może już kiedyś robił sałatkę lub inne danie z oscypkami w roli głównej:):)





wtorek, 3 kwietnia 2012

Musee du cacao et du chocolat - Brussels

Gdy byłam w Brukseli w Parlamencie Europejskim w listopadzie ubiegłego roku, miałam przyjemność odwiedzić Muzeum Czekolady. Nie sądziłam, że mieści się " za rogiem" Grand Place. 
Na przywitanie otrzymałam ciasteczko w zamaczane w czekoladzie. Pychota. Później miałam przyjemność wysłuchać 10 min. wykładu jak wyrabia się czekoladę. A na końcu zostało zwiedzanie:) Przyznam szczerze, że byłam pod wielkim wrażeniem. Można także zakupić czekoladę w małych "ziarenkach" o różnej zawartości kako. 



Warto zobaczyć!!!!:):)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...