Loading...

sobota, 30 czerwca 2012

Sałatka z oscypkiem i truskawkami

Imprezowo
Długie minuty zastanowienia 
Wątpliwości 
Ciekawość smaku
Składniki:
3 marynowane oscypki
garść truskawek 
kilka listków sałaty lodowej
sos:
łyżka musztardy
3 łyżki zalewy oliwnej od oscypków
sól
pieprz
1 mała łyżeczka octu balsamicznego
Oscypki pokroić na paseczki
porwać rękoma liście sałaty 
pokroić na pół truskawki
ze składników przygotować sos
polać przed podaniem

piątek, 29 czerwca 2012

Pizza z ciasta francuskiego

Wczoraj oboje mieliśmy na coś ochotę do zjedzenia ale nie była ona dokładnie sprecyzowana. 
Zaczęliśmy zadawać sobie pytania,a gdyby nasze dziecko powiedziało ja chcę pizze, jaka nasza byłaby reakcja. Czy poszlibyśmy z nim na pizze a może zamówilibyśmy ją do domu? Owszem czasem fajnie jest gdzieś wyjść, lecz nie zawsze można spełniać swoje zachcianki. 
Zajrzałam do lodówki. 
Ser jest, jajka są, masło jest, wszystko jest to czego potrzebowałam by zrobić tartę w formie pizzy.
Składniki:
Na ciasto:
1 żółtko, 
250 g mąki
100 g masła
2-3 łyżki wody
szczypta soli
Na farsz:
pomidor,
ser żółty
wędlina
przyprawy
Ciasto zagnieść  ze składników, wstawić na 30 min do lodówki
po 30 min. wyłożyć rozwałkowane na formę nakłuć widelcem
i wstawić na 25 min do piekarnika na 200 C
Jak już ciasto się upiecze układamy wędlinę, 
pomidor i potarkowany ser żółty
 i posypać dowolnymi przyprawami
wstawić jeszcze na 15 min. 


czwartek, 28 czerwca 2012

Koktajl truskawkowy

Smaki dziecięcych lat
Koktajle przeróżne
I dziś ostatni dzwon 
by jeszcze wypić 
koktajl właśnie truskawkowy
Składniki:
pół kg truskawek
pół kubka jogurtu naturalnego (400 ml)
2 łyżeczki cukru
bita śmietana do ozdoby:)

truskawki zmiksować dodać cukier i jogurt, 
jeszcze chwilę miksować 
wlać w szklaneczki 
i przyozdobić bitą śmietaną:)

wtorek, 26 czerwca 2012

Placki ziemniaczane

Dobrze doprawione, 
szybkie, smaczne
męskie:) 
On jada z solą i śmietaną
Ja z cukrem
1 kg ziemniaków
cebula
mąka  
jajko
majeranek
sól
pieprz
śmietana
cukier
Przygotowanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce i cebulę
dodać jajko
4 łyżki mąki
sól
pieprz
majeranek
składniki wymieszać
i nakładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnią



niedziela, 24 czerwca 2012

Puree ziemniaczane

Szybkie proste danie
do wykonania, 
z czasów studenckich dobrze pamiętane:)
pół kilo ziemniaczków
kiełbaska według uznania
1 duża cebula
sól
pieprz
zioła 
koperek
Przygotowanie:
 ziemniaki ugotować, cebulkę i kiełbaskę pokroić w kostkę i przesmażyć 
doprawić z ziołami solą i pieprzem
ziemniaki po ugotowaniu rozgnieść tłuczkiem
dodać cebulkę z kiełbaską, dodać dwie łyżki śmietany
wymieszać energicznie, przyprawić przyprawą do ziemniaków i posypać koperkiem


sobota, 23 czerwca 2012

Tarta cebulowa

Już dawno przymierzałam się do zrobienia tarty wytrawnej
Aż nastał ten dzień
Na chwilę przeniosłam się do Francji
ciągnący się ser,
śmietankowy smak, 
słodkawy dzięki  cebuli...
ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50-60 g wody
  • odrobina soli
farsz:
4 cebule
2 łyżki śmietany kwaśnej
20 dag żółtego sera
2  łyżki masła
2 jajka
sól 
pieprz

Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić je na 30 min. do lodówki. Rozwałkować, potem przełożyć do formy. Spód można podpiec wcześniej nakłuwając go widelcem, by zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza na cieście. Zapiekamy 20 min. 

Cebule pokroić w talarki i smażyć na maśle do osiągnięcia złotego koloru. Odstawić na bok, przestudzić. Jajka połączyć ze śmietaną, posolić, popieprzyć, dodać usmażoną cebulkę i starty żółty ser. Rozłożyć masę na spodzie. Piec 15-20 min. w temp. 180 C. 


piątek, 22 czerwca 2012

Caffe Frappe z kulką lodów

To nic, że chłodno
że pada
w ciepłym domu 
w dobrym towarzystwie
genialnie smakuje
3 łyżki kawy rozpuszczalnej u mnie Sensazione Creme
zimna woda ( pół szklanki)
mleko
łyżka cukru
kilka kostek czekolady
gałka lodów waniliowych 
Przygotowanie:
Kawę, cukier miksujemy z wodą
do uzyskania gęstej piany
w garnku rozpuszczamy kilka kostek czekolady
wlewamy ją do szklaneczek
zmiksowaną kawę
mleko wlewamy po ściance szklanki
i na sam koniec dodajemy gałkę lodów


czwartek, 21 czerwca 2012

Roladki z cukinii z mozzarellą - Antipasti

Delikatne, 
ciekawe połączenie
a smak....
Składniki:
4 podłużne plastry cukinii 
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
8 plastrów mozzarelli 
sos pomidorowy Arrabbiata  Piccante firmy Combino (Lidl)
Przygotowanie
Cukinię pokroić w plastry
mnie raczej pokroiła się trochę nie równo:)
 cóż następnym razem będzie lepiej
posolić plastry i delikatnie zarumienić na patelni
jak już lekko przestygną ułożyć szynkę i plaster mozzarelli
zawinąć w roladki
W międzyczasie podgrzać sos
Zawinięte roladki włożyć na 15 min do piekarnika 
i zapiekać w temp. 200 C
Przed samym końcem ok. 2 min. położyć na każdej roladce 
plaster mozzarelii
Na gorący sos położyć roladki

A smak... kremowy, śmietankowy i pikantny:)

środa, 20 czerwca 2012

Chłodne Latte

Pije je jednym tchem
Delektuje się na szybko, 
może dlatego, że jest takie dobre?...
Do szklaneczek 300 ml
wlałam ok. 200 ml zimnego mleka
wrzuciłam po 2 kostki lodu
150 ml kawy  Zavida
małą kuleczkę lodów waniliowych
i startą czekoladę



wtorek, 19 czerwca 2012

Syte kanapki

Czasem jest tak, że mamy ochotę po prostu na kanapki
Jesteśmy przyzwyczajeni do nich i tego nie da się ukryć

dwie kromki chleba dworskiego 
delikatnie posmarowane masełkiem
wędlina
jajko na twardo 
ogórek kiszony
ogórek długi
pomidor 
cebula dymka ze szczypiorkiem
pieprz

Myślę, że tu nie trzeba więcej nic mówić
Szybkie do wykonania, proste i syte
a do tego smaczne

sobota, 16 czerwca 2012

Tarta czereśniowa z mascarpone

Kolacja rodzinna
Mama, teść, rodzina
Chwile spędzone razem...
Ciasto:

170 g miękkiego masła
300 g mąki
100 g cukru
2 żółtka
2 łyżki smietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

                                                            Masa:
200 g serka mascarpone
1 żółtko
2  łyżki cukru
2 białka ubite z łyżką cukru

dodatkowo : 250 g czereśni

Przygotowanie:
Masło miksujemy  z mąką,cukrem,proszkiem do pieczenia,żółtkami i śmietaną.Potem wyrabiamy rękami ciasto na gładką masę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia
Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni.
Formę wykładamy ciastem dość cienko i równomiernie.
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 20 min do przyrumienienia.
Studzimy.
Żółtko miksujemy z cukrem do uzyskania białej masy. Dodajemy serek i miksujemy.Dodajemy delikatnie ubite białka i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na ciasto i układamy na niej przepołowione czereśnie.
Chłodzimy w lodówce minimum godzinę,a najlepiej 2 żeby masa zrobiła się zwarta
 Dziękuję za ten przepis bo zrobił na gościach wrażenie!:)Tak przepysznej tarty już dawno nie jadłam :))

piątek, 15 czerwca 2012

Zapiekane bagietki

Szybka obiadokolacja
Cóż tak bywa
W pracy natłok spraw...
Danie banalne, 
lecz smaczne i syte

2 bagietki
kilka plastrów szynki
czerwona cebula
6 pieczarek
pomidory rzymskie
2 pomidory suszone
kilka plastrów sera 
przyprawy

Przygotowanie
Na oliwie z oliwek zeszkliłam pieczarki z cebulą
później dodałam pomidory suszone
bagietki przekroiłam na połówki 
każda posmarowałam 
sosem czosnkowym
ułożyłam pokrojone pomidory rzymskie
plastry szynki 
cebulę z pieczarkami i pomidorami suszonymi
na sam koniec przykryłam serem
posypałam ziołami
zapiekałam ok. 15 min
po zapieczeniu posmarowałam 
pastą pikantną
(ketchup pikantny, pasta węgierska )


środa, 13 czerwca 2012

Solanka (Soljanka) na dwa sposoby

Solanka na dwa sposoby
 

Jedliście Solankę?

Roladki z piersi kurczaka z camembert

Rok temu pojechałam do swojej przyjaciółki w odwiedziny. Razem studiowałyśmy, spędzałyśmy ze sobą prawie każdy dzień. A najlepsze były herbatki w kuchni. Uwielbiałyśmy te spotkania. Pukałam do jej pokoju i pytałam: masz ochotę na chwilę towarzystwa? :) Wymieniałyśmy się smakami. Od niej nauczyłam się pić herbaty smakowe, zwłaszcza Pu-Erh,  trochę inaczej jeść. Może inaczej: pokazała mi różne połączenia i smaki. Panna J. pozwala sobie od czasu do czasu na kurczaka,  chleba i słodkości nie zobaczę w jej kuchni. Figurkę ma extra. Pozazdrościć!!!! :*
Jak się wtedy zobaczyłyśmy a byłam u niej po raz pierwszy w sierpniu, zapytała mnie co zjemy? Zaczęłam myśleć. Pytam: czy zjesz pierś z kurczaka? Ona: tak! Postanowiłam zrobić


poniedziałek, 11 czerwca 2012

Kawa ZAVIDA wanilia orzechowa- degustacja

Lubicie kawę?
100% Arabica
Orzechowo-waniliowa
Zapach unosi się przy każdym mieleniu
Czuć intensywnie wanilię
za chwilę wyczuwalny jest orzech
A może nawet i lody....
Nawiązując współpracę z Kawa Smakowa 
przy współudziale portalu
otrzymałam

niedziela, 10 czerwca 2012

Sernik na zimno dla ochłody

Dziś niedziela, więc przydałoby się przygotować ciasto. 
U mnie z tym zawsze był odwieczny problem, 
albo sobie wmówiłam, że nie potrafię robić słodkości, 
albo było to chwilowe zaćmienie umysłu:)
jak to moja mama mówi"do wszystkiego trzeba dojrzeć"
I tak przez przypadek wpadł mi ciekawy, prosty przepis
tutaj
 Pamiętam kiedyś na swoje imieniny chciałam zrobić sernik na zimno.
Przez nieuwagę wlałam za dużo mleka i nic z tego nie wyszło.  A już galaretkę zrobić?!
Dla mnie to wyższa szkoła:)
A dziś prezentuje Wam po długiej przerwie w moim życiu
pierwszy sernik na zimno z galaretką, przyznam, że ręce mi drżały
jak miałam ją przygotować- ale się udało:)
Składniki:
- 500ml śmietany 30%
- 2 galaretki (truskawkowa i cytrynowa)
- biszkopty
- truskawki

Galaretkę truskawkową robimy według przepisu na opakowaniu. Cytrynową natomiast z mniejszej ilości wody (około 1.5 szklanki). Odstawiamy aby trochę stężały i ostygły. 
W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę. 
Jak Galaretka cytrynowa trochę ostygnie i stężeje, dolewamy ją powoli do śmietany cały czas ją ubijając. Następnie wrzucamy pokrojone w ćwiartki truskawki i mieszamy łyżką.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty, 
na to wylewamy naszą śmietanowo-cytrynowo-truskawkową masę. 
Układamy na niej truskawki 
Zalewamy truskawkową galaretką.
Odstawiamy całość do lodówki aby stężała. 

Tuż po śniadaniu na balkonie przy kawusi pierwsza degustacja:)

sobota, 9 czerwca 2012

Musaka

Mussakę po raz pierwszy jadłam w Greco bardzo mi smakowała, byłam pod ogromnym wrażeniem. Nie sądziłam jednak, że sama ją przygotuję. Zachęciła mnie do zrobienia mussaki Viola.
Wraz ze mną Viola, Asia , Bartek, Patrycja , Aga, Monika ,Kasia, Mariola  znaleźliśmy się w wirtualnej kuchni przygotowując Musakę. 


piątek, 8 czerwca 2012

czwartek, 7 czerwca 2012

Omlet z szynką i oliwkami

Obudziła mnie muzyka w telefonie, w półśnie myślę- o nie!!!!
Zapomniałam wyłączyć budzika- 5.20 pobudka!
Przebudziłam się, w pierwszych minutach byłam zła na siebie, 
lecz po chwili, uświadomiłam sobie- będę miała dłuższy dzień:)
On obok śpi, a ja zaczęłam czytać Moja afrykańska miłość.
Wcześniej przeczytawszy Białą Masajkę. 
Po skończeniu lektury, zaczęłam zastanawiać się, 
co by przygotować na śniadanko
Zajrzałam do lodówki 
Jajka są, wędlina też, oliwki i pomidorki uśmiechają się 
i nawet połówka cebulki czerwonek, odrobina szczypiorku i po prawie.
Śniadanie gotowe, pomyślałam:)
Na omlet:
4 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
szczypta soli, pieprzu i cayenne
bazylii
Dodatki
2 plastry szynki
5 oliwek
 cebulka 
szczypiorek
1 pomidor
Jajka, mąkę mleko i przyprawy wymieszałam ze sobą mikserem
Wlałam na rozgrzaną patelnię, odczekałam aż delikatnie zetną się jajka
następnie włożyłam składniki na omlet, przykryłam patelnię
 i odczekałam kolejne kilka minut by wszystko ze sobą się połączyło
na lekkim ogniu, czy stopniu prądu (jeśli jest kuchnia elektryczna)
przygotować danie, gdyż przy silnym może się przypalić.

środa, 6 czerwca 2012

Grzanki z pastą z białego sera, oliwkami i suszonymi pomidorami

Od wczoraj czcimy sukces mego męża. Dostał niezły awans. 
Może nie przerodzi się on na wysokie wynagrodzenie, 
ale sam fakt mianowania brzmi dumnie.
Odkąd kupiliśmy mieszkanie na kredyt rzadko gdzieś wychodzimy,
wolimy w zaciszu swego domku spędzić razem wieczór i cieszyć z tego co mamy. 
Dlatego też więcej czasu poświęcam na przyrządzanie różnych potraw. 
W pracy codziennie mam świeżą prasę. 
Wzięłam do ręki Place Lizać w nr 74, 5 z czerwca
w Przekąskach dla kibica
 znalazłam fajny przepis i od razu chciałam go wdrożyć w mojej kuchni. 
Pobiegłam po pracy do sklepu i kupiłam odpowiednie składniki:
1 serek bieluch ( do smarowania)
1 mały jogurt
słoiczek oliwek (ja kupiłam zielone)
czerwona cebula
słoiczek pomidorów suszonych
czosnek ( zużyłam 2 ząbki)
sól i pieprz
Oliwki, cebulę, pomidory pokroiłam drobno, czosnek sprasowałam 
do serka dodałam 2 łyżki jogurtu
wszystkie składniki wymieszałam doprawiając solą i pieprzem
wstawiłam do lodówki pastę 
a w międzyczasie 
bagietkę pokroiłam w plastry i wstawiłam na 10 min do piekarnika 
Mąż zajadał się i ja też
Dziś w pracy byłam na konferencji z dziedziny informatyki.
Tematyka nie jest mi obca tak zupełnie 
ale to nie moja branża.  
Z racji, że odbywała się w moim miejscu pracy poszłam.
Pani podchodziła do każdego z przybyłych i rozdawała kupony. 
Ja oczywiście odcięłam jedną część by wrzucić do misy. 
Lecz podchodzę do takich rzeczy obojętnie
Gdy skończyła się konferencja prowadzący zaczął losować kupony. 
Pierwszy los należał do mojej szefowej
Drugi do koleżanki
Trzeci do kogoś innego
Pomyślałam- ludzie to mają szczęście 
Czwarty znów do koleżanki z pracy
Nagrodą były pendrive 16 GB.
Pan przy piątym losie mówi,
a ostatni los otrzyma pendrive 32 GB
Czyta numery, 
ja spoglądam na swój
Nie dowierzam 
Wychodzę idę przez cały hol i słyszę brawa
I tak oto dziś po raz pierwszy w życiu wygrałam los, 
pierwszą nagrodę, 
Nie sądziłam, po prostu się nie spodziewałam
Szczęście mi dopisało!:):)

wtorek, 5 czerwca 2012

A może tak ogórkowa?

Poznałam mojego męża 5 lat temu. Nie pytałam się co lubi jeść. Choć wiedziałam, że jest niezłym smakoszem. Lubi dania proste i wyszukane i jedyną potrawą jakiej nie cierpi jest szczawiówka. 
Zrobiłam kiedyś ogórkową. Widziałam grymas na twarzy...
... wiesz ja nie bardzo ją lubię
... nie będę Cię zmuszała ale chociaż spróbuj, a może zasmakuje Tobie
















Zasmakował i teraz chce prawie ciągle.Sam nie pojmuje dlaczego tak mu zasmakowała ogórkowa.  Lubczyku też nie dodaje;) 
Robię ją zwyczajnie
z mięsem
włoszczyzną
ogórki tarkuję
dodaję ziemniaczki
 zaprawiam jogurtem greckim
Przyznam, że jest to genialne uczucie, 
gdy nagle coś zaczyna komuś smakować. 
Podkreślam jedynie moja jemu smakuje, nawet u mojej mamy nie jest to samo:)

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Prawie tradycyjny obiad. Kotlet mielony z ziemniakami i mizerią

Sięgając wspomnieniami prawie co drugą czy co trzecią niedzielę jadłam kotleta mielonego z ziemniaczkami i mizerią. Nie mogłam się zawsze doczekać tego obiadu, gdyż bardzo lubiłam i do tej pory w mojej kuchni mięso mielone cieszy się powodzeniem. Ten obiad kojarzy mi się jeszcze z barami zwłaszcza mlecznymi (familijnymi) gdzie mogłam kosztować go kosztować. No i jeszcze w czasach PRL-u jadało się, ale ja już tych czasów nie pamiętam, jedynie z książek historycznych. Jednak ta epoka mnie nie kręci. Za to mój mąż pamięta te czasy. 
Zatęskniłam za tradycyjnym kotletem, ale jak to ja zawsze muszę coś dodać lub zmienić. I zmieniłam...
1 opakowanie mięsa mielonego
cebula
jajko
bułka tarta
pomidory suszone
czosnek
pieprz 
przyprawa do mięsa mielonego
Cebulkę i pomidory suszone pokroiłam drobno, czosnek przecisnęłam przez praskę, dodałam to wszystko do mięsa z jajkiem i bułką tartą. farsz wyrobiłam i jak wiadomo zaczęłam formować kotlety. Jednak nie otaczałam ich ponownie w bułce.
Mąż przygotował mizerię z dwóch ogórków wymieszane z jogurtem greckim. Do tego sól i pieprz. Czasem dodawałam przyprawę tzatziki. Fajny smak, ale tym razem tylko tradycyjne przyprawy. Wiem, że przydałby się jeszcze koperek, ale chwilowo go zabrakło. I ziemniaczki polane tłuszczykiem z kotlecików. 
Co mnie podkusiło by dodać pomidory? Ano chciałam urozmaicić smak kotleta. I nie zaszkodziłam jemu, gdyż smakował inaczej, ale nie gorzej. Nawet mężowi eksperyment się spodobał. Wiem, że można przesadzić, ale w tym przypadku nie popełniłam faux pas. 

niedziela, 3 czerwca 2012

Po męsku! Tatar

Chciałam zrobić niespodziankę. I nie ukrywam, że sama miałam ochotę na kolację w obecności tatara i sałatki. Wrócił do domu późno i pomyślałam... zaskoczę go. Choć było jeszcze widno, dzień coraz dłuższy, zapaliłam świece ułożyła tatara na małych talerzykach, przygotowałam sałatkę. Wiem, że nie każdy lubi tatara. A jeśli lubi to zamiast jajka dodaje oliwę z oliwek. Ja zostaję zawsze przy tradycyjnym połączeniu. 
1 opakowanie mięsa wołowego najlepiej z Morlin (jest najlepsze)
1 żółtko
2 ogórki kiszone
1 cebula średnia
pieprz i sól

Do tatarka tradycyjnie chlebek z masełkiem:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...