Loading...

wtorek, 31 lipca 2012

Na rogu czasu

Wpadłam na pomysł:
Obiad nie byle jaki
Miejsce urocze 
Uroczyste rozpoczęcie....
Miłe miejsce, sympatyczna obsługa, jedzenie bardzo dobre. Nic dodać nic ująć Na rogu czasu

poniedziałek, 30 lipca 2012

Pierogi u Brunera

Na weekend zaplanowaliśmy wyjście do Brunera na pierogi. Przyjechała mama więc postanowiliśmy uczcić jej przybycie, tym bardziej że nie będziemy mogli świętować z nią urodzin i imienin, gdyż w tym czasie nas nie będzie. Nastawienie byliśmy wyłącznie na pierogi, ale nie omieszkałam zamówić chłodnika litewskiego, który naprawdę jest wyśmienity. 
Ja zamówiłam mix pierogów z pieca.
Otrzymałam do nich sos i żurawinę. 
Mama zamówiła mix pierogów wytrawnych
A mąż jak to facet wolał coś czym naprawdę się nasyci czyli:
Golonka po bawarsku w piwie, z opiekanymi ziemniakami i surówką
do tego chrzan i musztarda
A oto nasz chłodnik litewski:)
Wnętrze:
My siedzieliśmy w tej mniejszej salce tuż przy kuchni, tam jest tak bardziej intymnie. Muzyka jest bardzo spokojna i dostosowana do klimatu.

niedziela, 29 lipca 2012

Dni Jakubowe w Olsztynie

Jak co roku w Olsztynie odbywa się święto patrona Warmii i Mazur. Dni jakubowe rozpoczęły się 25 lipca i zakończą się 31 lipca. Na starym mieście odbywa się jarmark, na którym można zakupić pamiątki, wyroby regionalne. W tych dniach organizowane są koncerty, zabawy, wystawy, spektakle. 27 lipca, gdy wracałam do domu ok. 20.00 mogłam podziwiać lot balonów, pięknych kolorowych, akurat unosiły się przy zachodzie słońca. Muszę przyznać, że piękny widok. Żałowałam, że nie miałam przy sobie aparatu, zrobiłam zdjęcia komórką, lecz to nie to samo.
A to moje zdobycze:)
I od mamy :)

piątek, 27 lipca 2012

Lody i ciasta u Raszczyków

Wczoraj poszliśmy do cukierni na lody i kawę. Zamówiliśmy kawę affogato i zabielaną, ciasto
i deser lodowy Zielono Mi
Lubię przychodzić do tej cukierni, ma bardzo fajny klimat, wyroby są dobrej jakości. Zawsze wszystko jest ładnie podane.Wystrój jest nowoczesny. skórzane sofy, piękne żyrandole z kryształków.
Tak oto uczciłam swoje święto. I zaczynam już odliczać dni, bo zostało ich już niewiele do naszej wyprawy:)

czwartek, 26 lipca 2012

Imieninowa tarta

Uwielbiam tartę z mascarpone i owocami i wczoraj postanowiłam przygotować tartę do pracy, 
by babeczki mogły spróbować. 
Ciasto:
  • 170 g miękkiego masła
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Masa:
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 żółtko
  • 2  łyżki cukru
  • 2 białka ubite z łyżką cukru
Przygotowanie:
Masło miksujemy z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami. Potem wyrabiamy rękami ciasto na gładką masę. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min.
Piekarnik podgrzewamy do 200 stopni.
Formę wykładamy ciastem dość cienko i równomiernie.
Nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 20 min do przyrumienienia.
Studzimy.
Żółtko miksujemy z cukrem do uzyskania białej masy. Dodajemy serek i miksujemy. Następnie dodajemy  delikatnie ubite białka i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na ciasto i układamy na niej owoce

poniedziałek, 23 lipca 2012

Na śniadanie omlet z cukinią, szynką i serem

Składniki:
[na 2 porcje]
  • 3 jajka 
  • 20 dkg szynki
  • 4 plastry sera żółtego 
  • mała cebula
  • pół cukinii 
  • 4 plastry pomidora
Przygotowanie:
cebulę i szynkę i cukinię przesmażyć
następnie dodać rozbełtane przyprawione jajka 
po 2 min położyć
 plastry sera żółtego 
i na sam koniec plastry pomidora
przykryć pokrywką i czekać jeszcze ok. 5 min. 

piątek, 20 lipca 2012

Brokuł z mięsem mielonym

Ostatnio zostało mi mięso mielone z tego przepisu a przecież nie może się zmarnować, postanowiłam je wykorzystać do innego dania. Miałam w lodówce brokuł i pomyślałam, że połączę składniki.Mąż nie lubi brokuła w czystej postaci, więc wyczarowane połączenie sprawdziło się. 
Jak myślicie czy można zrobić z tego farszu kotleciki?

czwartek, 19 lipca 2012

Pomidor z cebulą

Kiedy byłam małym dzieckiem i już dorastającym co jakiś czas mama przygotowywała do obiadu pomidory z cebulką w śmietanie. Bardzo smakował mi ten dodatek i za każdym razem nakładałam sobie więcej niż pozostali. Ja dziś odeszłam od śmietany i dodaje jogurty, jednak smak i wspomnienia powracają. Kiedy zamarzyło mi się odchudzać będąc w okresie podstawówki (lato) jadłam właśnie pomidory w tej postaci, żeby zaspokoić głód (przeważnie była to kolacja). I przyznam szczerze jedząc same warzywa a w weekendy tylko mięso, schudłam choć nigdy nie była grubaskiem, ale wysmuklałam.I dziś przypomniało mi się jak wieczorami wsiadałam na rower i pędziłam przed siebie. Wracałam i gdy byłam głodna jadłam pomidory, fasolkę itp.
Składniki:
[na 1 osobę]
2 pomidory
1 cebula
mały jogurt
sól
pieprz
A Wy jakie macie smaki z dzieciństwa? 

środa, 18 lipca 2012

Papryka z kaszą jaglaną oliwkami i pesto

Wczoraj przygotowałam papryki z zupełnie innym farszem. Przygotowałam je z myślą o osobie, która bardzo lubi ten wynalazek. Jedyne czego się bałam to przyprawy. Raczej za dużo ich dałam. Moje obawy były bezpodstawne :) Tak smakowało danie, że 4 połówki papryki zostały wręcz wciągnięte:)

Składniki:
[na 3 osoby]
  • 3 średnie papryki
  • 250 ml kaszy jaglanej (szklanka)
  • 500 g mięsa mielonego
  • małe opakowanie oliwek zielonych
  • słoiczek pesto pomidorowe z Lidla
  • przyprawy
Przygotowanie:
Papryki przekroić na połówki, oczyścić. Ugotować kaszę jaglaną. Mięso przesmażyć z przyprawami i sprasowanymi oliwkami, dodać przyprawy (przyprawa do mięsa mielonego, pieprz cayenne). Po ugotowaniu kaszy, dodać ją do mięsa. Wymieszać farsz, dodać jeszcze pesto (pół słoiczka).  Nafaszerować papryki i zapiekać ok. 40 min w piekarniku na 180 C na termoobiegu.
Taki farsz z kaszą jaglaną zupełnie inaczej smakuje. Danie jest bardziej sycące, choć i tak jest, ale zdrowe. Kasza daje innego posmaku, tym bardziej, że ja przesadziłam z pieprzem cayenne (za dużo) kasza troszkę wchłonęła pikantność. 

wtorek, 17 lipca 2012

Strapaćka inaczej

Przepis na to danie wzięłam z książki Pani Ewy Hangel, którą otrzymałam w prezencie. Zamieściła wszystkie potrawy jednogarnkowe przygotowywane wgarnku rzymskim

poniedziałek, 16 lipca 2012

Hot-Dog. Szybki, gorący i sycący....

 

 Dziś do pracy zabieram hot-doga.  Zdecydowanie szybkie danie, treściwe. Ja nie lubię za bardzo podjadać. Zatem w drogę:)
Składniki:
(porcja na 2 osoby)
2 bułki do hot-dogów
2 parówki indycze
2 plastry sera żółtego
1 pomidor
pół cebuli
2 ogórki kiszone
Jak przygotować:
do prawie przekrojonych bułek wkładamy wszystkie składniki
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 150 C 
hot-dogi i zapiekamy ok. 7 min. 

niedziela, 15 lipca 2012

Grillowanie z Prymatem

Lubicie grillowane, dobrze doprawione jedzonko?
Portal Uroda i Zdrowie szukał testerek do przetestowania przypraw Prymatu. Oczywiście zgłosiłam się i zostałam wybrana. 
Co zawierała przesyłka:
Przyznam szczerze, że ja tylko używam przypraw Prymatu, no chyba, że nie mogę dostać jakiegoś produktu z tej firmy, jestem zmuszona wybrać inną firmę. Ucieszyłam się, bo jak marnuje mięso zawsze wybieram marynatę klasyczną. I tu proszę w paczce marynata szlachecka. Bardzo często używam przyprawy do karkówki, która dodaje wyrazistego smaku mięsiwu. Natomiast nigdy nie używałam przyprawy do grilla. 
Marynatą klasyczną w tubce przyprawiłam schab. Dla porównania to samo mięso zamarynowałam marynatą szlachecką. I dobrze zrobiłam bo różnica była niesamowita. 
Przyprawą ziołową doprawiłam szaszłyki (mięso, cukinia, cebula).
Wszystko wrzuciłam na grilla w piekarniku. 
Zamarynowałam jeszcze łopatkę przyprawą klasyczną w płynie. Z racji, że otrzymałam dwie marynaty klasyczne chciałam zasmakować różnicy. 
A szaszłyki rewelacyjnie smakowały, aromatyczne, ziołowe. 
 Ta połówka mięsa to schab w marynacie klasycznej a powyżej w prawym górnym rogu łopatka. Oba mięsiwa powiedzmy w tej samej klasycznej marynacie, a jednak smak inny.
Schab w marynacie szlacheckiej chyba najbardziej mnie zasmakował. Ponieważ przypominał mi dania staropolskie. 
A marynatą pikantną przyprawiłam skrzydełka. Oj pikantne, ale bardzo smaczne. 

Cieszę się ogromnie, mogąc przetestować przyprawy Prymatu, 
wzbogaciłam swoje kubki smakowe o nowe smaki.
Dziękuję portalowi 


sobota, 14 lipca 2012

Cynamonowe gofry prosto z gofrownicy Severin

Z jakim jedzeniem kojarzy Wam się wypad nad morze?
Czy Bruksela słynie jedynie z czekolady i frytek?
A może znacie miejsce w Toruniu, gdzie podają najlepsze gofry?
Właśnie o nich dziś mowa!

piątek, 13 lipca 2012

Skrzydełka z kurczaka

Wczoraj późno wróciłam z pracy, nie miałam ochoty jeść, lecz miałam fasolkę szparagową i dwa skrzydełka z rosołu, więc postanowiłam przygotować sobie delikatną obiadokolację. 
Ugotowałam fasolkę (30 dag)
skrzydełka wyjęłam z rosołku, na patelni Moneta, bo tylko jej teraz używam obsmażyłam mięso w przyprawach ( o nich już niedługo) i później dodałam do mięska fasolkę ugotowaną i okrasiłam ją masełkiem. Jeszcze chwilę na patelni smażyły się składniki i po chwili były już gotowe na degustację. Szybkie danie bez komplikacji i jak dla mnie smaczne. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...