Loading...

czwartek, 29 listopada 2012

Pieczona ryba z zestawem surówek

Lubicie ryby? 
Dziś przedstawiam Wam rybę pieczoną z zestawem surówek.Starałam się zrobić surówki, dokładnie tak jak robi je moja mama. Zatęskniłam za ich smakiem...

Składniki: (1 porcja)
  • 1 filet rybny
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawa z M&S- Italian Herb Seasonning 
Na surówki:
Z kapusty pekińskiej
  • pół kapusty pekińskiej
  • papryka czerwona
  • marchew
  • połowa pora
  • połówka pomidora
  • sól
  • oliwa z oliwek do skropienia
Z kapusty kiszonej: (4 porcje)
  • op. kapusty kiszonej
  • marchew
  • połowa cebuli
  • papryczka chili
  • połowa pora
  • oliwa z oliwek do skropienia
Wykonanie:
rybę przyprawić przyprawą, skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika w foli aluminiowej na ok. 25 min. Kapustę pekińską drobno poszatkować, posolić, pognieść rękami, by puścił sok, zetrzeć na tarce marchew, pomidora, paprykę i pora drobno pokroić. Wymieszać składniki i skropić oliwą z oliwek. 
Marchew do kapusty kiszonej zetrzeć na tarce o grubych oczkach, papryczkę chili, cebulę i pora, drobno posiekać. Wymieszać i skropić oliwą z oliwek. 


Smacznego:)

poniedziałek, 26 listopada 2012

Zupa z ryby

Oglądając różne programy kulinarne i śledząc przeróżne blogi, postanowiłam przygotować "prowizoryczną" zupę rybną. Tak, prowizoryczną, gdyż nigdy jej nie robiłam i wiem, że powinna być zupełnie inaczej przyrządzona. Chcę Wam przedstawić mój własny, szybki sposób na zupę rybną. Mnie akurat przypadła do gustu, nawet mojemu Mężowi..."taka trochę pomidorowa". Wow!, ucieszyłam się, gdyż z ryb On lubi "najbardziej mięso":). Zawsze jak jestem nad morzem chętnie sięgam po zupę rybną. Nawet ostatnio miałam okazję zjeść ją w barze "świeże zupy". Co prawda nazywała się Norweska, bo bazą był łosoś, ale także miała posmak "pomidorowej".
Składniki:
  • 2 filety z dorsza
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka 
  • odrobinę pora
  • odrobinę selera
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • litr wody
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz świeży
  • sól 
  • plasterek cytryny
  • garść natki pietruszki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Wykonanie
marchew, pietruszkę, zetrzeć na tarce. Pora pokroić w talarki, Cebule zeszklić z czosnkiem na patelni. Rybę pokroić w grubsze paski. Do garnka z litrem wody wrzucić potarkowane warzywa wraz z selerem, porem liściem laurowym, zielem angielskim. Dodać rybę. Po 2 min. dodać cebulę z czosnkiem. Gotować ok. 30 min. Po 10 min dodać pieprz, sól i natkę pietruszki. Plaster cytryny do dekoracji. 


Smacznego:)

niedziela, 25 listopada 2012

Do kanapek

Polubiłam robić domowe serki do kanapek. Przynajmniej nie ma w nich "konserwantów". 
Tym razem serwuję serek z papryką czerwoną, rzodkiewką i koperkiem. 

Składniki:
  • 1 opakowanie serka bieluch
  • pół papryki czerwonej
  • 4 duże rzodkiewki
  • garść koperku
  • pieprz
Wykonanie:
paprykę, rzodkiewkę i koperek drobno posiekać. Wymieszać z serkiem. Przyprawić.


 Przypominam także o tym serku do kanapek 
 

Smacznego:)
Miłej niedzieli:)

piątek, 23 listopada 2012

Sałatka z mozzarellą i marynowanymi pieczarkami

Przez jakiś czas nie bardzo przepadałam za kapustą pekińską. Teraz wróciła do łask w ciekawym połączeniu mozzarelli i pieczarki marynowanej. A przepis zaczerpnęłam z tej strony klik
Składniki:
  • mała kapusta pekińska
  • 250 g pomidorków cherry
  • papryka czerwona
  • 150 g mozzarelli
  • kilka pieczarek marynowanych
  • czarne oliwki  (ja użyłam zielonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sok z 1/2 cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Składniki pokroić i wymieszać. Polać sosem: wymieszać zmiażdżony czosnek z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i sokiem z cytryny z oliwą.

 Smacznego!:)

czwartek, 22 listopada 2012

Gruzińska zupa

Chłodne dni, bez słońca, bez ciepłego powiewu wiatru są dobrą okazją by ogrzewać organizm mocnymi w smaku daniami. Szukałam długo przepisu, który rozgrzałby nie tylko mój organizm ale zmysły. Znalazłam. 
Jeśli lubicie "mocne" aromatyczne w smaku i rozgrzewające zupy to ta jest właśnie dla Was
Spróbujcie.....
Składniki:
  •  1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1-2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 duża marchew, starta na grubej tarce
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry (nasiona)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 kg żółtej soczewicy (ja użyłam czerwonej)
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • oliwa
  • sól
  • odrobina pieprzu Cayenne
dodatkowo:
kilka suszonych pomidorów*
kilka plasterków dobrego chorizo (opcjonalnie)
* dodałam tylko chorizo


Wykonanie:
Posiekaną cebulę i ząbki czosnku zeszklić na 3-4 łyżkach oliwy. Dodać startą marchew, suszoną kolendrę oraz kurkumę, a na koniec soczewicę. Chwilę smażyć, a następnie zalać bulionem. Gotować około 30 minut, do czasu aż soczewica będzie miękka.
Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Dodać chorizo. 
 Smacznego:)

wtorek, 20 listopada 2012

Pasta jajeczna z warzywami

Zawsze zastanawiam się jaki wybrać dodatek do pieczywa by był on pożywny i nie monotonny. Zazwyczaj z pośpiechu wybieram ser i wędlinę oraz warzywa typu pomidor, ogórek, papryka. Jednak teraz proponuję pastę jajeczną z warzywami. Taka pasta jest bardzo sycąca i smakuje wyśmienicie bez dodania majonezu!:)

Składniki:
  • 4 jajka  ugotowane na twardo 
  • pęczek rzodkiewek 
  • pół cebuli
  • garść koperku 
  • 1/4 białego serka typu Philadelfia
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka pokroić w kostkę, rzodkiewkę, cebulę i koperek drobno posiekać. Wymieszać z serkiem Philadelfia. Dodać sól i pieprz. Dlaczego dodałam serek? Nie mogę jeść majonezu a po drugie bardzo fajną przybrała pasta konsystencję... 
Spróbujcie sami! 
Smacznego:)


sobota, 17 listopada 2012

Sałata z serem pleśniowym i sosem

To, że lubię ser pleśniowy to chyba już wiecie:) Można go fantastycznie łączyć z różnymi składnikami. I dziś przedstawiam Wam prosty przepis i szybki z serem pleśniowym z sałatą.Danie jest dobre na przyjęcie, na lunch i kolację. Degustujcie....
Składniki:
  • Mix sałat
  • 1 czerwona papryka
  • trochę oliwek zielonych 
  • czerwona cebula
  • pół ogórka zielonego

Sos:
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • 3 łyżki octu balsamicznego
dodatkowo:
bagietka 

Czerwoną cebulę, paprykę ogóra i oliwki pokroić. Położyć ser i polać sosem. Idealnie pasuje z bagietką...

piątek, 16 listopada 2012

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Długo szukałam odpowiedniej wielkości naczynia do zapiekania dla Naszej dwójki, aż udało się.Na dodatek w groszki. Od razu postanowiłam przygotować szybkie danie. Oboje jesteśmy miłośnikami makaronu i moglibyśmy jeść go non stop.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym:
Składniki:
  • op. mięsa mielonego
  • 125 g makaronu dowolnego rodzaju 
  • 20 dag sera żółtego
  • oliwki zielone z papryką
  • cebula
  • przyprawy
  • odrobina sosu sojowego
Ugotować makaron. Pokroić w paski oliwki, cebulę w kostkę. Przesmażyć mięso mielone doprawione przyprawami z cebulą i oliwkami. dodać sos sojowy i wymieszać ze składnikami. W naczyniu ułożyć makaron, mięso mielone i kolejną warstwę makaronu i mięsa, posypać startym żółtym serem. 

Idealnie smakuje z winem.
Smacznego!!!:)

czwartek, 15 listopada 2012

Herbaciane Ogrody rozgrzeją ciało i pobudzą zmysły

Kochani przepraszam za tak długą przerwę, ale już wracam:)
Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę, bardzo pachnącą. Jesienny czas sprzyja przesiadywaniom w wygodnym fotelu z książką w ręku popijając dobrą, aromatyczną herbatą lub kawą.  I właśnie w tej przesyłce znajdowały się 

Jako pierwsze spróbowałam herbaty:
Beczka Rumu i Żurawinowa. Aromatyczne, bardzo intensywne smaki, przyjemne i rozgrzewające. W sam raz na wieczorową porę. Moim znajomym przypadły obie do gustu. Żurawinowa ma charakter oczyszczający z toksyn.
Natomiast Turecki Miód już sama nazwa nadaje słodkiego, ciepłego tonu. Arabika, wyrazisty smak, wysokogatunkowa. A Gruszka w czekoladzie także ma słodki smak. Idealne połączenie gruszki i czekolady, w domu czuć było przepiękny zapach. Jak dla mnie i męża delikatnie dobrze wyważone smaki. Godne polecenia. 
Sklep Herbaciane Ogrody posiada szerszy asortyment kaw i herbat wartych spróbowania, a także dodatki w postaci przepięknych kubków czy pojemników. 
A wszystko to dzięki współpracy z portalem Uroda i Zdrowie


środa, 7 listopada 2012

Prosty i szybki serek do kanapek

 Ostatnio polubiłam robienie serków lub past do kanapek z różnymi składniami. Lepiej przyswajam robione samemu niż ze sklepu. W sumie wiem co jem....Takie pasty lub serki z dodatkami są bardzo szybkie i proste do wykonania.
Składniki:
  • 1 op. serka Bieluch 
  • szczypior
  • pęczek rzodkiewki
  • pół ogórka
  • pieprz i sól
Szczypior, rzodkiewkę i ogórka drobno posiekać. Wymieszać z serkiem i doprawić solą i pieprzem. 

Zdrowe i pyszne jedzenie:)

niedziela, 4 listopada 2012

Rogale świętomarcińskie...

W weekend wybraliśmy się do nowo otwartego Piotra i Pawła. Chcieliśmy zobaczyć asortyment sklepu. znaleźliśmy kilka produktów, których nie kupilibyśmy w supermarketach lub innych sieciówkach, ale rozczarowana jestem małym wyborem przypraw. Mam nadzieję, że z czasem się to zmieni. Za to kupiliśmy Sambala wyprodukowanego w Holandii, którego próbowaliśmy u znajomych. Kupiliśmy także bagietkę paryską. Chcieliśmy sprawdzić czy będzie smakowała tak dobrze jak w Paryżu. Przyznam, że bardzo dobra. Po raz pierwszy w swoim mieście zjadłam tak pyszną bagietkę, zasługuje na miano "paryskiej". 
Niedługo zbliża się 11 listopada i tak się składa, że trafiliśmy w Piotrze i Pawle na świeże rogale świętomarcińskie, przywiezione z Poznania. 
 Po długiej przerwie wybraliśmy się do kina na Skyfall. Za bardzo nie lubię Bonda, ale ta część przypadła mi do gustu. Już sam wstęp z piosenką Adele zrobił na mnie ogromne wrażenie. Bardzo dobra sceneria

i najlepsze ujęcia Londynu...
http://jestkultura.pl/2012/skyfall-15-lekcji-wyniesionych-z-nowego-bonda/
Miłej niedzieli:)

czwartek, 1 listopada 2012

Fasolka szparagowa z serem blue i fistaszkami

Szybki, mało skomplikowany i pożywny obiad to ostatnio króluje w mojej kuchni. Połączenie składników w tym daniu dla niektórych może okazać się dziwne lub nie. To zależy od kubków smakowych. Sama byłam ciekawa jak będzie smakowało. Czy się rozczarowałam? Zdecydowanie nie!

Czego potrzebujemy?
Składniki:
( na 2 os.)
  • 540 g fasolki szparagowej ( mrożonej)
  • opakowanie sera z niebieską pleśnią ( u mnie z Lidla)
  • małe opakowanie fistaszków
Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy ( u mnie chrzanowa, nie miałam Dijon)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • gotowa mieszanka przypraw do sosu winegret
Fasolkę ugotować do miękkości. W tym czasie na patelni uprażyć orzeszki a w międzyczasie przygotować. sos. Wszystkie składniki wymieszać w moździerzu do jednolitej konsystencji. Ugotowaną fasolkę wyjąć na talerze, położyć pokrojony ser pleśniowy, posypać orzeszkami i polać sosem.
 Jak myślicie mężowi to danie przypadło do gustu?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...