Loading...

niedziela, 27 stycznia 2013

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Walentynki tuż tuż i jak tu zaskoczyć męża kulinarnie? Przeważnie w ten dzień zawsze gdzieś wychodzimy, ale w tym roku postanowiłam, że uczcimy go w zaciszu domu. Mąż jest łasy na słodycze, więc zaskoczenie musi być ze słodkości. Kilka dni temu kupiłam książkę i to właśnie z niej zaczerpnęłam przepis.


Mus czekoladowy
Składniki:
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml mleka
  • 3 jajka
  • 30 g cukru pudru
  • 100 ml świeżej śmietany

Przygotowanie:
Pokruszyć czekoladę i włożyć do garnka razem z mlekiem, żółtkami i cukrem. Włożyć garnek do innego naczynia napełnionego gorącą wodą w 2/3 objętości i topić czekoladę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Kiedy czekolada się już stopi, wyjąć garnek i poczekać aż czekolada ostygnie. W tym czasie ubić białka  i oddzielnie śmietanę. Do przestygniętej czekolady dodać 2 łyżki białka i dobrze wymieszać, następnie śmietanę, wymieszać a na sam koniec pozostałe białko i mieszać. Mus powinien mieć jednolitą konsystencję.
Mus delikatny, rozpływający się w ustach. Lekka przyjemność dla podniebienia!


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Mmm, ale dobrze wygląda ten Twój mus. Musi być przepyszny z taką ilością czekolady! :) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, uwielbiam musy czekoladowe :)
    Co to za książka?

    OdpowiedzUsuń
  3. poezja! oj będą udane walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udane i bardzo pyszne walentynki :} Polecam jeszcze dodać pestki granatu :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...