Loading...

piątek, 22 lutego 2013

Gyros w bułce

Szybkie dania są na wagę złota, czyż nie? Pracując nie da się przygotowywać dań codziennie, choćby się miało najlepsze intencje. Zostają jedynie weekendy, ale też nie wszystkie, by poświęcić więcej czasu na precyzję i dopracowanie składników. Codziennie i tak planuję jakie jedzenie mam zabrać do pracy, tak by nie powtarzało się. Oczywiście i tak się zdarza, że zabieram płatki, jogurt, ale bardziej pożywne są wszelkiego rodzaju sałatki. Od jakiegoś czasu chodziła za mną sałatka gyros. Nie miałam pity, ale za to świeże bułeczki. I to był świetny pomysł by gyros znalazł się w bułce. Można w ten sposób nasycić żołądek czy to w pracy czy nawet w domu w formie obiadokolacji. Oczywiście wersja może być także na ciepło. 

Składniki:
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 4 ogórki kiszone 
  • 1 czerwona papryka
  • 4 małe bułki
  • sól 
  • pieprz
  • przyprawa do gyrosa

sos*:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
*wszystko razem wymieszać

Przygotowanie:
pierś z kurczaka pokroić w paski, zamarynować w przyprawach. Odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie poszatkować kapustę, pokroić ogórki i paprykę. Dodać kukurydzę. Następnie usmażyć mięso. Wymieszać wszystkie składniki. Połączyć z sosem. Bułki naciąć na środku i włożyć farsz. Jeśli chcemy w ciepłej formie możemy wstawić do piekarnika. 
Smacznego:)

4 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...