Loading...

środa, 6 lutego 2013

Rogaliki

Po raz pierwszy odważyłam się zrobić rogaliki. To przedsięwzięcie nie było jak dla mnie rzeczą lekką, trochę emocji było, ale efekt końcowy fascynujący. Smak rogalików maślany, lekko kwaskowy dzięki śmietanie. Do tego pomieszany z dżemem z czarnej porzeczki. Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g serka śmietankowego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (np. 12 %)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1-2 krople esencji migdałowej lub waniliowej
nadzienie:
dżem z czarnej porzeczki 

Przygotowanie:
 Na stolnicy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. W szerokiej misce, za pomocą miksera łączymy masło i serek śmietankowy. Dodajemy kwaśną śmietanę i esencję migdałową lub waniliową. Gdy całość osiągnie gładką konsystencję, wmieszamy mąkę wraz z dodatkami. Formujemy ciasto, aż powstanie miękka kula. Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą talerza okrąg. Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu , kroimy na 8 równych części. Zaczynając od zewnętrznej strony, rolujemy każdy kawałek na kształt półksiężyca. układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 25 minut lub do momentu, aż się zarumienią. 


Smacznego!

5 komentarzy:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...