Loading...

czwartek, 11 kwietnia 2013

Krupnik z mięsem gulaszowym i pieczarkami

Kiedyś nie lubiłam krupniku. Wydawał mi się nie smaczny choć mama zawsze robiła bardzo aromatyczny. Podejrzewam, że przyczyną była stołówka szkolna, bo krupnik smakował jak pomyje. Od 6 lat, krupnik znów powrócił do łask. Kasze są zdrowe, a urozmaicenie tej zupy jest bardzo sycące. Pomysł na krupnik podsunęła mi Ania. Wykonałam go w innej wersji i wiem już teraz, ze będzie królował często. Zupy często gotuję wieczorem by była na następny dzień. Obowiązki sprawiają, że nie jestem w stanie przygotować zupy tego samego dnia co spożycie. Zatem przygotowałam go wieczorem późną porą. Mąż nie wytrzymał i zjadł dwie miski. Był na tyle zaoferowany smakiem krupniku, powtarzając, proszę rób go częściej....

Składniki:
50 g mięsa gulaszowego
oliwa
sól i pieprz
1 duża marchewka, pokrojona w drobną kostkę
8 pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki (1 mała puszka) przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu
3-4 szklanki wody (lub więcej, jeśli będzie trzeba)
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2-3 łyżki kaszy jęczmiennej
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
2-4 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:
Mięso pokroić na małe kawałki. Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron i przełożyć do garnka. Oprószyć solą i pieprzem. Na tej samej patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy i wrzucić marchewkę. Smażyć aż do lekkiego zrumienienia. Zdjąć na talerz i odstawić.
Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć pieczarki. Przełożyć je do garnka z wołowiną. Po pieczarkach smażyć cebulę z czosnkiem, do czasu aż będą szkliste. Dołożyć przecier pomidorowy i smażyć aż zacznie się karmelizować. 
Do garnka z mięsem i pieczarkami wlać bulion, wodę (na początek 3 szklanki) i zawartość patelni. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i gotować zupę, dopóki mięso nie zrobi się miękkie, przynajmniej przez godzinę.
Gdy mięso będzie miękkie, do garnka wsypać kaszę (kilkukrotnie opłukaną zimną wodą!) marchewkę oraz paprykę w proszku. Zupę gotować około 15 minut, następnie wyłączyć i pozostawić na ciepłej kuchni do czasu aż kasza napęcznieje i będzie miękka. Jeśli zupa jest za gęsta dolać więcej gorącej, przegotowanej wody. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem wymieszać zupę z natką pietruszki.

 Smacznego:)

4 komentarze:

  1. jak dla mnie nowa odsłona krupniczku- mojej ukochanej zupki:) muszę spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenko, spróbuj a nie pożałujesz:)

      Usuń
  2. O, zupa kojarząca się z domem. Wygląda pysznie! Napewno się skuszę. Często gotujemy razem z Mamą i wykorzystałyśmy już wiele Twoich przepisów, za każdym razem nam smakowało:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...