Loading...

poniedziałek, 27 maja 2013

Z cyklu kasza gryczana z pikantnymi pulpecikami

Od powrotu z Warszawy i zasmakowaniu w MaszGulasz kaszy perłowej, zajadamy się na przemian kaszą gryczaną, jaglaną i perłową. Kasza jest bardzo zdrowa i coraz częściej słyszy się nagonkę w sensie pozytywnym oczywiście na jedzenie kasz, tych najmniej przetworzonych.


Kupiłam mięso mielone z indyka i postanowiłam zrobić do kaszy pikantne pulpeciki w sosie pomidorowym.
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 torebki kaszy gryczanej ugotowanej wg przepisu na opakowaniu
  • cebula drobno pokrojona
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tarte
  • 1 łyżka sosu Worcestershire z M&S
  • pomidory w puszce zmiksowane z jedną łyżką przecieru pomidorowego
  • przyprawy: z M&S marokańska i toskańska, sól, pieprz, estragon, pieprz cayenne, przyprawa do mięsa mielonego
Przygotowanie:
mięso mielone z sosem wraz z jajkiem, bułką i przyprawami wymieszać ze sobą. Uformować małe pulpeciki i smażyć na oleju rzepakowym Rapso. Na sam koniec oprószyć przyprawą marokańską i estragonem. Zmiksowane pomidory z przecierem pomidorowym gotować przez 10 min doprawiając solą, pieprzem cayenne, ziołami prowansalskimi.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. ale pyszny obiadek:) chętnie zabiorę go do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezłe, a jaka surówa do tego? Słyszałam, że kasze są najlepsze, zdrowe, na trawienie itd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, a surówki mogą być różne, my zajadamy z tartych buraczków, białej kapusty oraz marchewki. a mogą być ogórki konserwowe z cebulką...

      Usuń
  3. Muszę jeść więcej kaszy gryczanej, kiedyś ją uwielbiałam ale od lat poszła w odstawkę, sama nie wiem dlaczego.

    OdpowiedzUsuń
  4. OOO! U mnie dawno, dawno nie było kaszy:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...