Loading...

środa, 26 czerwca 2013

Fasolka szparagowa z truskawkami i serem pleśniowym


Przyjeżdżając do domu rodzinnego na wakacje, zawsze z mamą co wtorek i piątek chodziłyśmy na targ by zaopatrzyć lodówkę w warzywa i owoce. Kupowałyśmy na zmianę kalafiora, kapustę i fasolkę szparagową oraz "tuzin" truskawek. Fasolkę wybierałam zawsze żółtą, lepiej mi smakuje.

Teraz też wolę żółtą, ale jeśli mam pod ręką zieloną, wcale nią nie gardzę, tym bardziej, że pasuje lepiej do niektórych sosów i dodatków.
Dziś chcę zaproponować fasolkę z truskawkami, sosem balsamicznym i serem pleśniowym.

Składniki:
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 opakowania sera z niebieską pleśnią

sos:
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru i soli

Przygotowanie:
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, uprzednio obcinając  jej końcówki. Ser pokroić na plastry, który pod wpływem temperatury fasoli rozpuści się i stworzy kremowy sos. Położyć na składniki pokrojone na ćwiartki truskawki. Składniki na sos połączyć ze sobą, dobrze wymieszać.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Nigdy nie łączyłam truskawek z fasolką i tak teraz próbuję sobie wyobrazić smak... Może być ciekawie :) Serek pleśniowy wydaje się być idealnym dodatkiem...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...