Loading...

niedziela, 14 lipca 2013

Topielec

Weekend bardzo intensywny, niezapowiedziani goście i przyjazd mamy. Poprosiłam ją by wzięła przepis na ciasto, które wprost uwielbiam. Właśnie jego prostota sprawia, że znika w mgnieniu oka. 

Ciasto nie zdążyło ostygnąć jak spostrzegłyśmy z mamą, że połowy blachy nie ma. Zawsze na wakacje, mama je robiła z sezonowymi owocami. Najbardziej smakowało mi z jagodami, ale z czarną porzeczką smakuje rewelacyjnie!

Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 całe jajka
  • 10 dag drożdży
  • olejek śmietankowy (kilka kropel)
  • 1 szkl. cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Ciasto utopić w letniej wodzie i poczekać aż wypłynie. Po tym czasie dodać szklankę cukru i ponownie zagnieść. Wyłożyć na blachę. Wyrobić kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
  • 1 łyżka masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/4 szkl. cukru
Składniki wyronić widelcem i posypać na ciasto.Czarną porzeczkę położyć na ciasto z kruszonką i piec w piekarniku na 180 st. C przez 40 min.
Poezją smaku jest wypicie do tego ciasta mleka!Polecam:)

A może jedliście już to ciasto?

7 komentarzy:

  1. To jest bardzo pysznie "niebiezpeiczne" ciasto;) Zjadłbym tyle a potem odchudzanko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota:) Uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze:) puszyste, lekkie, domowe, swojskie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...