Loading...

środa, 11 września 2013

Zapiekana bagietka na słodko-słono

Koncepcja przygotowania bagietki na słodko-słono zrodziła się w mgnieniu oka. Mogłabym powiedzieć, że to inwencja twórcza, gdyż nie sądziłam, że połączenie tych wszystkich składników, będzie tak idealnie pasowało, a jeszcze lepiej smakowało.
Bagietkę spokojnie można podać na kolację, przyjęcie a nawet śniadanie. Spróbujcie sami.

Składniki:
  • bagietka mała
  • 4 figi pokrojone na ćwiartki
  • pół gruszki pokrojonej w małą kostkę
  • kilka plastrów sera pleśniowego ( u mnie z niebieską)
sos:
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na kromki, polać oliwą z oliwek i zapiekać przez ok. 10 min. Pokrojony ser ułożyć na bagietce wyjętej z piekarnika, na nim owoce i polać sosem.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. pyszności! z miłą chęcia załapałabym sie na takie kanapeczki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tym, ze figi i sery plesniowe bardzo sie lubia, juz wiem, ale ten sos moglby ciekawie sie z nimi komponowac!

    OdpowiedzUsuń
  3. Figi i gruszka to idalene połączenie :). I ten sos... wyszukany smak, tak samo jak wyszukanym owocem, jest figa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można pleśniowy zastąpić mozzarellą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, myślę, że lepiej pleśniowy ale zawsze można spróbować:)

      Usuń
  5. Fajne, fajne, uwielbiam te małe kanapeczki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...