Loading...

środa, 2 października 2013

Hamburger

Jak byliśmy w Ełku zaszliśmy do lokalu na hamburgery. Miały one różne nazwy, że względu na dobór składników. Wybraliśmy dwa różne, grecki i bekon. W smaku były dobre, choć najbardziej smakowały nam sosy.
Mięso nie było w 100 % wołowe, jednak pominęliśmy ten fakt i zajadając nasz posiłek przyglądaliśmy się widokowi za oknem. Choć pogoda pozostawiała wiele do życzenia, miło było spędzić czas nad jeziorem. Po powrocie do domu naszła nas ochota na powtórkę z rozrywki. Zrobiłam domowe hamburgery. Wcale nie były gorsze od lokalowych.
Składniki:
4 bułki do hamburgerów 
op. mięsa wołowego
garść mieszanki sałat
1 czerwona cebula
4 plastry pomidora
4 plastry sera 
pół łyżki sosu worcestershire
sos:
łyżka majonezu
łyżka musztardy
pół łyżki sosu worcestershire

 Przygotowanie:
Do mięsa dodać sos worcestershire, pieprz. Uformować płaskie kotlety. Piec je w piekarniku w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. przewracając co jakiś czas na drugą stronę. W tym czasie cebule pokroić w piórka i karmelizować ją w rondlu przez ok. 20 min. Pod koniec pieczenia mięsa włożyć do piekarnika na ok. 7 min bułki. Wszystko wyjąc i układać warstwami wedle upodobań ( u mnie: ser, sałata, cebula, mięso, sos, pomidor). Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. wyglądają tak, że aż ślinka cieknie:D mniammmm
    u mnie też domowy fast food;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ narobiłaś mi smaka!!! Wygląda tak apetycznie, że chciałoby się go zjeść w tej chwili! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny , pewnie ładnie pachniał:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...