Loading...

niedziela, 17 listopada 2013

Forszmak drobiowy z grzybami

Forszmak drobiowy z grzybami
Kolejny wyjazd uświadamia mi jak szybko płynie czas. Jeszcze szybciej i intensywniej uciekać będzie na wyjeździe. Wiem, że dwa tygodnie szybko miną. Każdy wyjazd traktuję nie tylko jako pracę, ale odskocznię od codzienności, zmianę klimatu. Mogłabym powiedzieć, że przebywanie w Stolicy odpowiada mi w jakimś stopniu. Na pewno możliwości są większe, nie tylko chodzi mi aspekt zatrudnienia (choć zapewne i to zaczyna się już kurczyć), ale o inne aspekty życia, zwłaszcza codziennego. Przed każdym wyjazdem, zwłaszcza w weekendy staram się poświęcić więcej czasu kuchni.Chcę by te chwile, przed rozłąką były niecodzienne. I tu nie chodzi o wymyślane dania. 
Przez przypadek mignęła mi wstawka kulinarna na TVP1 o forszmaku drobiowym. Szczerze mówiąc nic nie wiedziałam o jego pochodzeniu dopóki nie przeczytałam szerzej o nim tutaj a z odcinka DoradcaSmaku usłyszałam po raz pierwszy słowo forszmak.
Danie jest bardzo sycące, jednogarnkowe i nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie. 

Składniki:
(dla 2 os.)
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czonsku
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g grzybów
  • 2 pomidory
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 litr bulionu z ugotowanego podudzia
  • sól
  • łyżka musztardy
  • szczypta papryki słodkiej i pikantnej
  • szczypta majeranku
  • przyprawa do kurczaka
  • do dekoracji natka pietruszki
Przygotowanie:
Podudzie ugotować w litrze wody z warzywami. Cebulę, czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. Dodać przyprawy (sól, majeranek, papryki, przyp. do kurczaka). Na osobnej patelni przesmażyć grzyby, po czym dodać do reszty składników. Następnie dodać ugotowanego i pokrojonego kurczaka. Podlać bulionem, dodać koncentrat i musztardę. Dać 15 min. składnikom by się przegryzły. Po tym czasie nałożyć na miseczki danie, położyć łyżkę śmietany, dodać na nią pokrojone ogórki i udekorować natką.
Forszmak drobiowy z grzybami
Forszmak drobiowy z grzybami
Aha można oczywiście podać danie i nawet jest to wskazane z pieczywem czosnkowym i ziołami. 
Forszmak drobiowy z grzybami
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słyszę nazwę, ale w Twoim wydaniu, prezentuje się fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. na sam widok cieknie mi ślinka:) poproszę taką miseczkę, tylko do pełna;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz o tym słyszę, ale wygląda tak apetycznie, że muszę wypróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie, wygląda, smakuje pewnie jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...