Loading...

wtorek, 24 grudnia 2013

Ciasta świąteczne

W tym roku Święta spędzamy w moim rodzinnym domu. Od kilku dni przygotowujemy z mamą potrawy świąteczne. Zawsze mamy ustalony plan co robimy w pierwszej kolejności. W niedziele piekłyśmy ciasta i mięso. W Wigilię zawsze mama smaży karpia i rybę do farszu po grecku oraz zupy. Na Wigilię tradycyjnie musi być 12 potraw. 
Zawsze na Święta mamy jabłecznik z cynamonem i imbirem
Drugim ciastem, które uwielbiamy jest piernik 
 Z ciastem tym wiąże się dość smutne wydarzenie w naszym domu. Tuż przed Wigilią w 2002 r. otrzymaliśmy telefon o śmierci dziadka. Akurat tak się złożyło, że mama akurat robiła to ciasto. Wszystko jej się pomieszało, ale piernik wyszedł. I tak już zostało, że piernik gości u nas na każdych świętach Bożego Narodzenia. 
Trzecie ciasto jakie pojawiło się po raz pierwszy w tym roku to ucierany placek makowy. Przepis wynalazłam w "Moje Gotowanie" nr 1/2013. 
Składniki:
  • 1/3 szkl. maku
  • 3/4 szkl. mleka
  • 20 dag miękkiego masła
  • łyżka skórki z pomarańczy
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. soku z pomarańczy
  • polewa: 15 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. śmietany 30%
Przygotowanie:
Mak moczymy w mleku. Masło ucieramy z cukrem i skórką z pomarańczy. Stale miksując wbijamy po jednym jajku, później mąkę z proszkiem. Dodajemy sok i mleko z makiem. Mieszamy dokładnie i wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez 1 godz. i 15 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Pokruszoną czekoladę i śmietanę ucieramy na parze, wylewamy na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...