Loading...

piątek, 27 grudnia 2013

Kaczka faszerowana mięsem mielonym i wątróbką

Kaczka faszerowana mięsem mielonym i wątróbką
Kiedyś nie przepadałam za kaczką. Po prostu nie smakowało mi jej mięso. Teraz jest nieco inaczej. Przekonałam się do tego typu drobiu, na pewnym przyjęciu w restauracji. Kaczka a dokładnie jej uda były tak smacznie przyrządzone, że mięso rozpływało się w ustach. Polane sosem żurawinowym dopełniało całokształt dania. 

 W te święta postanowiłyśmy z mamą przygotować kaczkę nadziewaną mięsem mielonym i wątróbką. Robiłyśmy ją po raz pierwszy i nie ostatni. Następnym razem wytrybujemy ją, ponieważ żadna z nas jeszcze tego nie robiła, zamierzamy się nauczyć tej sztuki. 
Składniki:
  • 2 kg kaczki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • marynowane gruszki
  • cebula czosnkowa
farsz:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • duża garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • przyprawa do drobiu 
  • bułka tarta
  • 2 jajka

Przygotowanie:
Kaczkę umyć i osuszyć. Odcinamy szyję, wyjmujemy żołądek, serduszko, odcinamy lotki od skrzydełek.  Natrzeć ją solą i pieprzem, tymiankiem i cebulą. Pozostawić na kilka godzin by przeszła ziołami. W tym czasie robimy farsz. Wątróbkę kroimy drobno, dodajemy do mięsa mielonego. Oprószamy przyprawami, natkę drobno siekamy, dodajemy bułkę tartą i jajka. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Gotowy Farsz wkładamy do środka kaczki od strony kupra. Zszywamy mocną nicią. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do rękawa, na kaczkę kładziemy marynowane gruszki. Pieczemy 2 h. Najlepiej na termoobiegu w temp. 180 st. C. 
Kaczka faszerowana mięsem mielonym i wątróbką
Nam niestety za słabo zszyła się i widać było farsz. Jak na pierwszy raz kaczka wyszła miękka, soczysta. Następnym razem będzie jeszcze lepsza!:)

Pozdrawiam 
A. 

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam faszerowaną kaczkę. Takie świąteczne, polskie danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda dostojnie. Kaczka jest wyjątkowa. Super się upiekła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. NASTEPNYM RAZEM DAJ TROCHE MNIEJ FARSZU GDYZ PRZY PIECZENIU PUCHNIE !!!
    POZDRO....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie spuchła, zastosuję się w przyszłości do podpowiedzi:) Serdeczności!

      Usuń
  4. Przepis kupuję, dzisiaj robię kaczkę po raz pierwszy, ale do nasmarowania użyłam zamiast tymianku, majeranku. Nim przeczytałam przepis, to podroby rozdrobniłam blenderem:( Nie mam gruszek, ale myślę aby obłożyć ją suszonymi śliwkami, a może włożę też do farszu, bo bardzo lubię śliwki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na efekt. Wydaje mi się, że nic się nie stało, że podroby zostały rozdrobnione blenderem. Zamiast gruszek można dodać jabłka, śliwki są świetne.

      Usuń
  5. Kaczkę obowiązkowo luzujemy, kości gotujemy i robimy mocny wywar, który dodajemy do farszu. Kirło_śląskie Pozdrawiam jeszcze w 2016 :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...