Loading...

środa, 30 stycznia 2013

Profiterole

Moim postanowieniem noworocznym było przekonanie się do robienia słodkości. Zdecydowanie jest ich za mało na blogu!:) Dlatego też kupiłam książkę "Czekoladowe słodkości", o której wspominałam w poprzednim poście. Kilka słów napiszę o niej niebawem. Na razie studiuję ją i wdrażam niektóre przepisy do mojej kuchni. Był już Mus a dziś Profiterole, czyli ptysie. Kolejna słodka propozycja na walentynkowy wieczór. Rozgrzeją niejedno serce:)
 Składniki*:
  • 50 ml mleka
  • 25 ml wody
  • 25 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • 500 ml świeżej śmietany
Przygotowanie:
Do rondla wlać mleko i wodę, po czym dodać masło i szczyptę soli. Doprowadzić mleko do wrzenia by masło się rozpuściło. Rondel zdjąć z ognia i dodać mąkę. Mieszać i jeszcze podgrzewać a kiedy masa stwardnieje zgasić ogień i zostawić ciasto na kilka chwil. Następnie wbić jajka jedno po drugim i energicznie ubijać masę by wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć papierem i za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć z ciasta kuleczki. Po 7 min zmniejszyć temp. do 190 st. C i piec aż kuleczki się zarumienią. Gdy już się upieką, poczekać aż wystygną po czym przekroić je. Ubić mikserem śmietanę i przełożyć ptysie.
 * przepis na ptysie zawiera jeszcze krem czekoladowy do polania ale ja zrezygnowałam gdyż przełożyłam je musem czekoladowym. 

Smacznego!

niedziela, 27 stycznia 2013

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Walentynki tuż tuż i jak tu zaskoczyć męża kulinarnie? Przeważnie w ten dzień zawsze gdzieś wychodzimy, ale w tym roku postanowiłam, że uczcimy go w zaciszu domu. Mąż jest łasy na słodycze, więc zaskoczenie musi być ze słodkości. Kilka dni temu kupiłam książkę i to właśnie z niej zaczerpnęłam przepis.


Mus czekoladowy
Składniki:
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml mleka
  • 3 jajka
  • 30 g cukru pudru
  • 100 ml świeżej śmietany

Przygotowanie:
Pokruszyć czekoladę i włożyć do garnka razem z mlekiem, żółtkami i cukrem. Włożyć garnek do innego naczynia napełnionego gorącą wodą w 2/3 objętości i topić czekoladę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Kiedy czekolada się już stopi, wyjąć garnek i poczekać aż czekolada ostygnie. W tym czasie ubić białka  i oddzielnie śmietanę. Do przestygniętej czekolady dodać 2 łyżki białka i dobrze wymieszać, następnie śmietanę, wymieszać a na sam koniec pozostałe białko i mieszać. Mus powinien mieć jednolitą konsystencję.
Mus delikatny, rozpływający się w ustach. Lekka przyjemność dla podniebienia!


Smacznego!

sobota, 26 stycznia 2013

Naleśniki z farszem

Najpierw chciałabym przeprosić moich czytelników za tak długą przerwę i podziękować czytelnikom za to, że pomimo mojej nieobecności na blogu, statystyka odwiedzin wciąż rosła:*

Dziś przepis na szybko! 
Co zrobić gdy farsz od spaghetti zostanie a nie chcemy jeść ponownie tego samego połączenia? Ja mam na to od kilku lat sprawdzony pomysł. Zamykam ten farsz w naleśniku. Oczywiście sposobów jest o wiele więcej, ale ten jest po prostu szybki. 

Składniki na farsz:
  • mięso mielone
  • oliwki zielone, czarne
  • puszka pomidorów
  • przyprawy
  • mozzarella
  • papryka czerwona
  • cebula
  • 1 łyżka sambalu*
na naleśniki:
  • 1 szkl. mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½ szkl. mleka 
  • 1 szkl. wody 
*dla tych co lubią bardzo pikantne przyprawy

Przygotowanie:
Mięso mielone przesmażyć na patelni, doprawić. Dodać cebulę i paprykę, później pomidory w puszce i oliwki. Na sam koniec mozzarellę.Przyprawić całość sambalu.
Na drugiej patelni smażyć ciasto.
Farsz nakładać na naleśniki i zwijać.


Smacznego!

niedziela, 20 stycznia 2013

Pomysł Okrasy na pomidorki koktajlowe

Ostatnio podpatruję znów Kuchnię Lidla i zobaczyłam fajnie podane pomidorki wg. Okrasy. Prosty sposób na smaczne w innej odsłonie pomidorki koktajlowe. Co prawda użył on ich do innej potrawy, ale ja miałam ochotę na soczystego schabowego. 
Składniki:
  • Kiść pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pomidorki skropić oliwą z oliwek, pokroić w plastry czosnek, dodać miód. Wszystko razem wymieszać i wstawić do piekarnika na 10 min, w 180 st. C.
Smacznego:)

piątek, 18 stycznia 2013

Frittata

Lubicie?
To zawsze inna odmiana dla śniadania składającego się głównie z jajek. Frittata jest pożywna i można ją urozmaicać z takimi składnikami jakie lubimy najbardziej. Nasza wyobraźnia działa!:)
Zastanawiam się czy Wasze dzieci lubią Frittatę?
Ja dziś przygotowałam ją z oliwkami, mozzarellą. Jej słodkawo-słony smak dzięki oliwkom idealnie łączy się z kremową mozzarellą. A pomidorki koktajlowe dodają jeszcze lepszego smaku. 
Składniki:
(porcja na dwie os.)
  • 4 jajka
  • garść czarnych oliwek
  • garść zielonych oliwek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 plasterki mozzarelli
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • przyprawy
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno pokrojone zeszklić na patelni. Pomidory, oliwki i mozzarellę pokroić wg. uznania. Do cebuli i czosnku dodać pomidory. Oliwki połączyć z roztrzepanymi jajkami, które trzeba doprawić. Wylać na patelnię i za minutę dodać mozzarellę. Poczekać aż dół się zetnie. Po 3 min. wstawić do piekarnika by całość się ścięła. Nastawić termoobieg na 180 st. C.

Smacznego:)

wtorek, 15 stycznia 2013

Zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa z ricottą

Na dziś proponuję zapiekankę ziemniaczano-pieczarkową z ricottą.
Składniki:
  • 2 duże ziemniaki 
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • ser ricotta
  • sól 
  • pieprz 
  • zioła 
  • oliwa z suszonych pomidorów

Ziemniaki pokroić w cienkie plastry ułożyć na dnie naczynia, posolić, podlać oliwą. Pieczarki także pokroić w plastry a cebulę w piórka. Ułożyć warstwami, przyprawić. Na wierzch położyć ser i polać odrobiną oliwy. Piec na termoobiegu w temp. 180 st. C. przez ok. 45 min. 

Smacznego:)

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Pomarańczowe placuszki

Jak to dobrze zobaczyć promyki słońca. Trwaj chwilo! Jak tylko je przedzierające się do kuchni, postanowiłam zrobić coś ciepłego na śniadanie. Jako, że ostatnio nie miałam sił nic robić, teraz wena powoli wraca, lecz jeszcze nie forma. Ostatnio przeglądam intensywnie jeden blog i właśnie z niego zaczerpnęłam pomysł na placuszki. Oczywiście trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ nie miałam dwóch składników, które zastąpiłam innymi. Wyszły idealne, a zapach..... już czuję wiosnę!!!:)
Składniki:
  • 2 jajka
  •  150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka wody
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, odstawić.
Żółtka połączyć z jogurtem, sokiem pomarańczowym i wodą. Zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do ciasta (nie miksować). Następnie powoli dodać pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście delikatnie (dzięki temu placki będą miały puszystą strukturę).
Smacznego:)

niedziela, 13 stycznia 2013

à votre santé!

Na zdrowie!
Zawsze życzymy przy różnych okazjach "życzę Tobie zdrowia"...Jak cenne jest zdrowie. Mój mąż ciągle mi powtarza, że zdrowie jest najważniejsze i ma rację. Pamiętam jak rok temu borykaliśmy chodząc od jednego lekarza do drugiego by zbadać co było przyczyną utraty przytomności u mojego męża. Pamiętam dobrze, jakby to było dziś. Oczywiście wszystkie badania wyszły prawidłowo. Ale niepokój u mnie wciąż pozostał... Bez zdrowia nie możemy nic zrobić. Przykuci do łóżka, nie mamy sił by cokolwiek zrobić czy zdziałać. Gdy jesteśmy zdrowi, możemy śmiać się, tańczyć, biegać, robić wszystko to czego dusza zapragnie....
Moja znajoma poleciła mi pewną książkę . Nie kupiłam jej, ale intensywnie wertowałam stronę po stronie Kasi bloga.. Poruszył mnie dogłębnie. Jeśli czasem nie doceniamy tego co mamy i przede wszystkim nie dbamy o własne zdrowie "bo jakoś to będzie",  to jest to właśnie idealny przykład przesłania-nauki...
Dziś już gorączka minęła i mogłam przygotować sok witaminowy by się wzmocnić. Mam ogromne pragnienie na owoce, choć apetyt jeszcze nie wrócił.
Składniki:
  • 3 pomarańcze
  • 3 mandarynki
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z pigwy 
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 goździki
Wykonanie:
wszystkie składniki wymieszać ze sobą w malakserze. 

Miłej niedzieli i dużo zdrowia!
Jesteśmy ołówkiem w rękach Boga....


sobota, 12 stycznia 2013

Trufle owsiane

Dopadła mnie! A tak się przed nią broniłam. Przeszywa każdy centymetr mojego ciała. Próbuję z nią walczyć a ona powala mnie z nóg. Poddaje się jej bezwiednie. I czekam aż lekko opadnie. A gdy opada, cieszę się z lekkości powiek i chłodu ciała. I znów powraca jak bumerang niosąc nieznośny ból w kościach. Rozgrzewam ciało, by mniej bolało. Na pocieszenie bezradności przygotowałam Trufle owsiane z tego przepisu. Co za zapach.  I cóż z pocieszenia, jak nie czuję smaku i chęci do jedzenia. Za to jest jeden łasuch w domu, któremu ślinka ciekła od samego zapachu. 
-Misiu poczekaj one są gorące, pozwól im ostygnąć
- Kochanie, ale ten zapach, jestem ciekaw jak smakują
- No dobrze, tylko jedną
- .... Misiu co robisz?
Słyszę jak podjada:)
- Kochanie krzątam się po kuchni by przygotować dla Ciebie ciepłą herbatę z cytryną
- Misiu a coś zostało?
- Kochanie oczywiście... tylko dwie.....

Składniki:
ok. 250-300 g drobnych płatków owsianych
ok. 100 g cukru
100 g masła
2 jajka
olejek arakowy lub rumowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Na patelni rozpuścić masło i cukier, delikatnie skarmelizować. Wsypać płatki owsiane, lekko podprażyć - uważać, żeby nie spalić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do niej płatki, następnie jajka, cukier waniliowy i olejek.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Z masy lepić kulki, układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 12 minut.
 W nocy walczyłyśmy ze sobą, chciałam wygrać, przegrałam, sięgając po włącznik lampki, bym mogła zmierzyć temperaturę, spadł mi anioł... Nie miałam sił być na siebie zła. Tyle lat i nigdy nic mu się nie stało a teraz stracił skrzydełko. Pamiątka ze studiów....
Miłego dnia:)
Anna

piątek, 11 stycznia 2013

A może tak paprykarz z makreli?

Dziś proponuję Wam paprykarz z makreli. Spodobała mi się ta wersja, szybka, prosta. Siła tkwi w prostocie;).
Składniki:
  • 1 torebka ryżu
  • 1 makrela
  • 4 pomidory z puszki
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować. Wymieszać go z makrelą, wyjąć z niej jak najwięcej ości. Dodać zmiksowane pomidory i ketchup. Doprawić i posypać wedle uznania zieleniną.

 Smacznego:)


Anna

wtorek, 8 stycznia 2013

Kotleciki z kalafiora

 Nigdy nie jadłam kotletów z kalafiora. Nie przyszło mi do głowy, że można go w taki sposób przygotować. Przekonała mnie do nich w swoim przepisie Olga.
 Oczywiście zmodyfikowałam trochę przepis, ale myślę, że wyszły tak samo dobre:) Można podać je z dipem, nawet ketchupem, w zależności co mamy pod ręką.

Składniki:
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 3  ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • oliwa
  • czarny pieprz
Wykonanie:
Różyczki kalafiora spryskujemy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 40 min, mieszając. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki i szklimy cebulę, pokrojoną w kostkę. Siekamy natkę pietruszki. Gdy gorące składniki ostygną, tłuczemy tłuczkiem to ziemniaków składniki na miękką masę. dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy na patelni. 
Smacznego:)

piątek, 4 stycznia 2013

Śledzie na słodko

Tak mi zasmakowały śledzie zaprezentowane przez bistro mamę, że zrobiłam je ponownie. Pierwsza wersja została zjedzona w sylwestrową noc, a teraz druga porcja. Nigdy wcześniej nie miałam przyjemności jeść śledzi pod taką postacią. Wiem, że nie każdy lubi śledzie, a tym bardziej w "udziwnionej" wersji. Ja sama nie lubię śledzi w śmietanie czy w pomidorowych zalewach. Mężowi przypadły do gustu i pojawiły się ponownie w naszej kuchni. 
Składniki:
  • 6 płatów śledziowych
  • 2 średnie cebule
  • 40 g suszonych prawdziwków*
  • 80 g orzechów laskowych
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki miodu
  • pieprz czarny świeżo zmielony
* nie dodałam grzybów, gdyż ich nie miałam 
Wykonanie:
Śledzie moczymy. Orzechy kroimy na połówki i prażymy w piekarniku w 150 st. C. na termoobiegu. W tym czasie na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w piórka na maśle. Jak już cebula się zeszkli dodajemy miód. Mieszamy i dodajemy orzechy. Wymieszałam składniki ze śledziami. 
Smacznego!
Anna


czwartek, 3 stycznia 2013

Wytrawne ciasteczka owsiane

Przepis na te ciasteczka dostałam od mojej znajomej. Można robić różne wariacje i dostosowywać składniki pod swoje ulubione smaki. Postanowiłam przygotować je na sylwestra jako przegryzkę między posiłkami. I warto było bo bardzo szybko zniknęły.
Składniki:
  • 5 czubatych łyżek płatków owsianych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • garść żółtego sera
  • 1 łyżka zielonych oliwek
  • 1 łyżka kaparów 
  • 3 pomidory suszone (odsączone z oliwy)
 Wykonanie:
Pomidory suszone, oliwki, kapary, cebulę drobno pokroić. Dodać do płatków owsianych wraz z jajkiem i serem.Wszystko razem wymieszać. Formować małe płaskie kotleciki i smażyć do zarumienienia. 
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...