Loading...

środa, 27 lutego 2013

Pasta z tuńczyka i fety

Co jakiś czas na blogu pojawiają się na blogu pasty do pieczywa. Stanowią one dobrą alternatywę dla kanapek z wędliną czy serem. Urozmaicenia zwłaszcza śniadaniowe powinny być. Nie umiem wyjść do pracy bez śniadania a jak wiadomo, pierwszy posiłek daje nam energię do działania. Pastę przygotowałam wg przepisu Małgosi . Pastę zmieniłam troszkę, bo zamiast ricotty dałam fetę. Lekko słony smak w połączeniu z słodkim i pikantnym, brakuje jeszcze kwaśnego smaku i gorzkiego i  byłoby połączenie pięciu smaków wg chińskiego zwyczaju. Kwaśny się znajdzie w postaci ogórka a gorzki może stanowić poranna kawa lub herbata bez cukru:)

Składniki:
  • 100 g fety
  • 125 g tuńczyka w oleju
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżeczka kaparów
  • odrobina świeżej chili drobno posiekanej
  • odrobina posiekanego szczypioru
  • sól, pieprz do smaku
 Przygotowanie:
Fetę, tuńczyka, pomidory i kapary umieścić w blenderze i zmiksować na pastę.  
Doprawić solą i pieprzem, dodać chili, pokrojony szczypior lub pozostawić go do posypania wierzchu. *dodałam odrobinę oliwy od suszonych pomidorów.

 

Smacznego!

wtorek, 26 lutego 2013

Zapiekanka makaronowa z jajkiem

Dziś proponuję zapiekankę makaronową zapiekaną z jajkiem i warzywami. Dobre rozwiązanie czy na szybki obiad czy na kolację a nawet na drugie śniadanie do pracy.

Składniki:
makaron wg. uznania (u mnie muszelki)
1 jajko rozbełtane
szczypior
papryczka chili
garść fety
2 płaty pomidorów suszonych
Przygotowanie:
makaron ugotować. pokroić składniki. wymieszać. Wlać rozbełtane jajko, doprawić i wstawić do piekarnika na 10 min. na 150 st. C.

Smacznego:)

niedziela, 24 lutego 2013

Ciasteczka kakaowo-waniliowe

 Zamiast tradycyjnego sklepowego prezentu, czasem warto pomyśleć nad inną formą obdarowania kogoś upominkiem, który sami wykonaliśmy. Teraz częściej będę robić takie niespodzianki. 
Ciasteczka kakaowo-waniliowe bardzo przypadły do gustu, ciekawa jestem czy Wam też się spodobają?
A przepis podpatrzyłam tutaj

Składniki:
  • cukier 80 g
  • masło 90 g
  • mąka pszenna 180 g
  • jajko 1 szt
  • kakao 2 łyżki
  • sól 1/4 łyżeczki
  • aromat waniliowy 10 kropel
 Przygotowanie:
Masło należy utrzeć z cukrem. Następnie do utartej masy dodajemy mąkę i jajko. wyrabiamy na gładkie ciasto. Po zagnieceniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut aby się schłodziło, dzięki temu zabiegowi będzie łatwiej formować ciastka. Jak ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na stole na około 5 mm grubości i wycinamy ciasteczka.
Z podanej ilości wychodzi jedna blacha dość gęsto zagospodarowana :) Ciastka niewiele rosną więc mogą leżeć blisko siebie na blasze.
Ciastka piecze się przez 10 minut (ale warto zajrzeć wcześniej) w 150 stopniach.

  

Smacznego:)
Anna

sobota, 23 lutego 2013

Ekspresowe bułeczki śniadaniowe

Ekspresowe bułeczki na śniadanie to jest to czego od dawna szukałam i znalazła u Kingi
Nic nie zmieniałam prócz tego, że zamiast perlistego cukru dałam zwykły. Bułeczki są słodkie z posmakiem cytrynowym. Genialne na poranne śniadanie. 
Wczoraj wstałam skoro świt i zabrałam się za wałkowanie, pieczenie, a pachniało w domu, że aż mąż się zbudził:)i zobaczył bułeczki dżemik, kawkę.....i dużego słodkiego buziaki na przywitanie dnia:)
 
Składniki:  
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 25 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • skórka starta z jednej cytryny 
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko rozbełtane
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na temperaturę 200 C z funkcją ogrzewania góra-dół
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiać do miski.
 Do mąki dodać pokrojone w  kostkę masło i wetrzeć je aż zawartość miski przypominać będzie kruszonkę.
Do mąki dodać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać. Następnie wlać mleko i wymieszać wszystko łyżką. Ważne jest aby nie mieszać za długo bo wtedy bułeczki będą twarde.
Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę i szybko zagnieść.
Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2,5 cm  i wycinać foremkami bułeczki. Wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.
 Bułeczki piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 14 min.


Smacznego:)

piątek, 22 lutego 2013

Gyros w bułce

Szybkie dania są na wagę złota, czyż nie? Pracując nie da się przygotowywać dań codziennie, choćby się miało najlepsze intencje. Zostają jedynie weekendy, ale też nie wszystkie, by poświęcić więcej czasu na precyzję i dopracowanie składników. Codziennie i tak planuję jakie jedzenie mam zabrać do pracy, tak by nie powtarzało się. Oczywiście i tak się zdarza, że zabieram płatki, jogurt, ale bardziej pożywne są wszelkiego rodzaju sałatki. Od jakiegoś czasu chodziła za mną sałatka gyros. Nie miałam pity, ale za to świeże bułeczki. I to był świetny pomysł by gyros znalazł się w bułce. Można w ten sposób nasycić żołądek czy to w pracy czy nawet w domu w formie obiadokolacji. Oczywiście wersja może być także na ciepło. 

Składniki:
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 4 ogórki kiszone 
  • 1 czerwona papryka
  • 4 małe bułki
  • sól 
  • pieprz
  • przyprawa do gyrosa

sos*:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
*wszystko razem wymieszać

Przygotowanie:
pierś z kurczaka pokroić w paski, zamarynować w przyprawach. Odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie poszatkować kapustę, pokroić ogórki i paprykę. Dodać kukurydzę. Następnie usmażyć mięso. Wymieszać wszystkie składniki. Połączyć z sosem. Bułki naciąć na środku i włożyć farsz. Jeśli chcemy w ciepłej formie możemy wstawić do piekarnika. 
Smacznego:)

czwartek, 21 lutego 2013

Spaghetti z pastą z brokuła i fety

Szybki obiad w 20 min? Jest możliwe. Jak dobrze, że makaron istnieje. Niewiele dodatków a można mieć ucztę Dionizosa.
Składniki:
  • 200 g spaghetti
  • mały brokuł
  • feta
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie
Makaron ugotować al dente. Brokuła ugotować. Ostudzony zmiksować wraz z fetą. Pastę wymieszać z makaronem. Podawać od razu.
Smacznego:)

Kurczak w sosie cytrusowym




Choć na dworze zimno i śnieg pada, naszła mnie ochota na lekkie danie. Proste, szybkie a zarazem smaczne, bo i połączenie ciekawe.

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka 
  • 1 op. miks sałat
  • 1 mandarynka
  • 1 pomarańcz
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka 
Przygotowanie:
Pierś kroimy w paski, marynujemy przyprawami, zalewamy oliwą z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min. Smażymy. W tym czasie układamy miks sałat na talerzach, następnie miksujemy obrane owoce. Usmażoną pierś kładziemy na sałatę i polewamy sosem cytrusowym. 



Smacznego:)

poniedziałek, 18 lutego 2013

Zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Jak byłam teraz w Stolicy, kilka razy zdarzyło mi się pójść do chińskiego baru, niedaleko Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Nazywa się VanBinh. Ceny jak na Warszawę niskie, porcje spore i dlatego ciągle są konsumenci. Zasmakowała mi zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym. Genialna:). Jak wróciłam do domu postarałam się odtworzyć smak. Czy mi się udało? w 90%. Mąż był zachwycony smakiem. 

Składniki:
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • por
  • cebula
  • pietruszka
  • natka z pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek
  • imbiru świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • garść szczypiorku
  • 2 plastry cytryny
  • sól
  • pieprz
  • makaron ryżowy
Przygotowanie:
Kurczaka gotować na wolnym ogniu z warzywami imbirem i czosnkiem.  3 godziny musi się gotować by był klarowny. Po 3 godzinach wyjąc warzywa z rosołu i mięso. Mięso rozdrobnić na kawałki, włożyć do miseczki. makaron zalać gorącą wodą i odczekać 5 min. Przełożyć do miseczki z mięsem. Zalać rosołem. dodać szczypior pokrojony i plaster cytryny. 

Smacznego:)

niedziela, 17 lutego 2013

Pierożki nadziewane serem z niebieską pleśnią

Ciasto francuskie i ser pleśniowy to bardzo fajne połączenie słodkiego, słonego smaku. Pomyślałam sobie, że będzie to idealna przekąska na imprezę czy spotkanie. Uważam, że w lodówce zawsze musi być ciasto francuskie. Można z niego wyczarować wiele smacznych dań. 

Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 op. sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić w kwadraciki o wymiarach 6 cm x 6 cm. Oczywiście można wykroić większe. Małą łyżeczką nałożyć kawałki sera i złożyć w trójkąty ciasto i docisnąć widelcem. Piec w piekarniku ok.20 min. w temp. 180 st. C.

sobota, 16 lutego 2013

Jajka sadzone

Wróciliśmy z wojaży. Brakowało mi kuchni. Teraz już to nadrobię. Na szybko mąż przygotował jajka sadzone ze szczypiorkiem mizerią i ziemniaczkami. Nie ma to jak szybkie, proste jedzenie. A mieliśmy spędzić Walentynki w domu:)... Jednak w Stolicy:)
Dziękuję za liczne odwiedziny podczas mojej nieobecności:*

piątek, 8 lutego 2013

Babka z twarogiem

Babka ziemniaczana jest fantastycznym daniem na zimowe chłodne dni. Ta jest trochę inna niż tradycyjna.
Kupiłam książkę "Bałkańskie zapiski kuchenne" Iliany Genew-Puchlewy. Książka rewelacyjna. Pięknie wydana, z nutą historii i wspaniałych potraw jarskich. Postanowiłam wcielić do swej kuchni jeden z przepisów. Potrawa prosta w składniki. Zaczęłam robić danie. Wszystko ładnie połączone, leżakowanie w lodówce 30 min. Zastosowałam się do wszystkiego. I gdy przyszło do smażenia, nic się nie udało. Wszystko się rozleciało. Szlag mnie trafił. Zamiast  placków ziemniaczanych z twarogiem,  powstała babka. :)
Nie ma tego złego......Podaję skład potrawy taki jak w książce z małym wyjątkiem.

Składniki:
 7 ziemniaków
30 dag twarogu
3 jajka
1/2 filiżanki mleka*
1 cebula
1 natka pietruszki
olej do smażenia
sól 
pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, potem obieramy  i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich dwa jajka, twaróg, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie formujemy z powstałej masy małe placuszki, które obtaczamy w rozbełtanym jajku i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. 

* w połączonych składnikach autorka zapomniała o mleku. Ja dodałam i chyba to był błąd. Może dlatego wszystko się rozlatywało. Jak już postanowiłam zrobić babkę dodałam bułkę tartą.  Zapiekłam i wyszła smaczna babeczka:). Generalnie świetne połączenie składników. Smak rewelacyjny. Może Wy spróbujecie zrobić placuszki? Może Wam wyjdą:)

środa, 6 lutego 2013

Rogaliki

Po raz pierwszy odważyłam się zrobić rogaliki. To przedsięwzięcie nie było jak dla mnie rzeczą lekką, trochę emocji było, ale efekt końcowy fascynujący. Smak rogalików maślany, lekko kwaskowy dzięki śmietanie. Do tego pomieszany z dżemem z czarnej porzeczki. Przepis zaczerpnęłam z tej strony.

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g serka śmietankowego
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany (np. 12 %)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: 1-2 krople esencji migdałowej lub waniliowej
nadzienie:
dżem z czarnej porzeczki 

Przygotowanie:
 Na stolnicy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. W szerokiej misce, za pomocą miksera łączymy masło i serek śmietankowy. Dodajemy kwaśną śmietanę i esencję migdałową lub waniliową. Gdy całość osiągnie gładką konsystencję, wmieszamy mąkę wraz z dodatkami. Formujemy ciasto, aż powstanie miękka kula. Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na min. 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą talerza okrąg. Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu , kroimy na 8 równych części. Zaczynając od zewnętrznej strony, rolujemy każdy kawałek na kształt półksiężyca. układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 25 minut lub do momentu, aż się zarumienią. 


Smacznego!

poniedziałek, 4 lutego 2013

Pyszne kiełbaski

 Nigdy nie byłam w Toskanii a chciałabym zasmakować nie tylko uroku tej krainy, ale także degustować wszystkie jej wspaniałości. Toskania jak na razie kojarzy mi się z filmem "Pod słońcem w Toskanii". A to danie pochodzi z gazetki M&S przywiezionej z Londynu (numer lipcowy), w której jest sporo smaków Toskanii. 
Oczywiście gazetka dostosowana pod gusta angielskie, gdyż w daniu tym występują angielskie kiełbaski, które podaje się na śniadanie. Ja takich nie posiadam, więc zastąpiłam je białymi kiełbaskami. W oryginalnym daniu występuje fasola masłowa, ja dałam czerwoną.Nie wiem jak smakuje oryginalna wersja, ale ta jest wyśmienita. Z pełną odpowiedzialnością mogę to powiedzieć. 

Składniki:
  • 4 kiełbaski białe
  • kiść pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • czerwona i żółta papryka
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki czerwonej fasoli
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • kilka kropel octu balsamicznego
  • kilka kropel oliwy z oliwek
Przygotowanie:
papryki pokroić w grubsze plastry, cebulę w piórka. Do naczynia żaroodpornego umieścić wszystkie składniki, zalać je bulionem lekko skropić oliwą i octem. Zapiekać ok. 30 min. w 200 st. C na termoobiegu z grillem. 

Smacznego!

piątek, 1 lutego 2013

Zawijana w boczek

Jeszcze nigdy nie jadłam wątróbki zawijanej w boczek. Przeważnie jadłam ją w pomidorach lub z cebulką albo w sosie. Jednak, tą którą miałam okazję zjeść w Paryżu jeszcze tak wyśmienitej nigdy nie jadłam. Sama próbuję zrobić podobną, ale nie wychodzi. Jeśli, ktoś z Was mieszka w Paryżu  i wiem jak ją przygotować po "parysku" to bardzo proszę o wskazówki. Będę bardzo wdzięczna:)

Składniki:
  • 10 plastrów boczku
  • 10 kawałków wątróbki
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Wątróbkę dobrze umyć. Osuszyć z wody. Sprószyć ją pieprzem. Zawinąć w plastry boczku. Polać oliwą z oliwek i wstawić na 30 min do piekarnika na 180 st. C. W połowie pieczenia posolić ją. Podawać z sałatą i pomidorkami. 
Dobrze sprawdzi się także jako przystawka. 

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...