Loading...

niedziela, 30 czerwca 2013

Niedzielne śniadanie

Mogłoby się wydawać, że coniedzielne śniadanie składające się z jajek jest monotonne. Dla nas jest to forma celebracji, możliwość rozpoczęcia dnia od wspólnego posiłku a i okazja to wypicia angielskiej herbaty.

sobota, 29 czerwca 2013

Zapiekanka

Zapiekankę od czasu do czasu lubię zjeść. Zazwyczaj wtedy, gdy mam przegląd lodówki lub gdy nie mam pomysłu na obiad. Poza tym nic w tym dziwnego, że raz na jakiś czas "chce mi się" fast - fooda.

środa, 26 czerwca 2013

Fasolka szparagowa z truskawkami i serem pleśniowym


Przyjeżdżając do domu rodzinnego na wakacje, zawsze z mamą co wtorek i piątek chodziłyśmy na targ by zaopatrzyć lodówkę w warzywa i owoce. Kupowałyśmy na zmianę kalafiora, kapustę i fasolkę szparagową oraz "tuzin" truskawek. Fasolkę wybierałam zawsze żółtą, lepiej mi smakuje.

niedziela, 23 czerwca 2013

Lodowe ciasto waniliowe

Fala upałów spowalnia mój umysł, kończyny odmawiają posłuszeństwa. Brak chęci do jedzenia, prócz lodów, sorbetów i koktajlu truskawkowego.

piątek, 21 czerwca 2013

Pisane męską ręką- Merlot z Katalonii



Nawiązując nie tylko do poprzedniego postu o Merlocie z Lidla, ale także pytania w komentarzu, dziś chciałbym zaprezentować produkt zdecydowanie przewyższający smakowo poprzedni, ale także mający swoje wady i zalety.

czwartek, 20 czerwca 2013

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem chodziła za nami od dłuższego czasu. Będąc na mieście wstąpiliśmy do baru na właśnie tą sałatkę z grzankami. Już kiedyś ją jedliśmy i bardzo nam smakowała, zwłaszcza sos winegret. Lokal nazywa się Faster de luxe

niedziela, 16 czerwca 2013

Ciastka owsiane z rodzynkami i sezamem

Mam swoją ulubioną piekarnię w Olsztynie, która od niecałego roku zaczęła funkcjonować. Ceny są przystępne a jakość jest na wysokim poziomie. Z chlebem zawsze eksperymentuję i wiem, że najlepiej smakuje mi razowy i żytni. Natomiast z bułek, wiadomo, bagietka i grahamka. 

piątek, 14 czerwca 2013

niedziela, 9 czerwca 2013

Rogaliki z nadzieniem pomarańczowym

Przeglądając wnętrzarskie czasopisma, często łapie się na tym jak wiele mogłabym mieć gadżetów do domu. Moja koleżanka z pracy, która spokojnie mogłaby być dekoratorką wnętrz, zawsze powtarza mi, że urządzenie mieszkania i dobranie do niego dodatków zajmuje sporo czasu, wszystko musi być przemyślane i na pewno trwałe. Ostatnio przyniosła stertę kolorowych magazynów, które gromadzi od wielu lat. W jednym z nich a dokładnie w Weranda Country znalazłam kilka fajnych przepisów kulinarnych w pięknej aranżacji. Postanowiłam wzbogacić swój segregator nowymi inspiracjami. 

sobota, 8 czerwca 2013

Zapiekane szparagi w szynce z migdałami

Szparagi nauczyłam się jeść w zeszłym roku. Zaczęłam od białych. Nie smakowały mi. Za to zielone są delikatniejsze i lepsze w smaku. Ciekawa jest ich historia. U nas pojawiły się w XVIII w. a ich uprawa rozpoczęła się w XIX w. Popularne były wśród elit. Z internetu dowiedziałam się, że Rzymianie bardzo lubili szparagi, które uchodziły za przysmak. Szparagi stanowią cenne źródło witamin i składników mineralnych. Przeczytałam w sieci, że starożytni Grecy stosowali szparagi jako lek przeciwko schorzeniom wątroby, a Chińczycy wykorzystują obecnie preparaty ze szparagów w leczeniu kaszlu. Regularne ich jedzenie obniża poziom zachorowalności na nowotwór. 

środa, 5 czerwca 2013

Owsiane ciastka z żurawiną

Złapałam się na tym, że podczas tworzenia "wielkich" rzeczy, stukając palcami po klawiaturze, lubię zostawiać małe okruszki. Zazwyczaj podjadam ciasteczka lub czekoladę, nie mówiąc o hektolitrach wypitej wody. Oczywiście klawiatura nie wygląda zbyt dobrze. Kiedyś kupiłam ciasteczka owsiane w pobliskiej piekarni, były bardzo wciągające, jadło się je bez wytchnienia.

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zapiekanka makaronowa z cukinią i mozzarellą

Szybka zapiekanka makaronowa z wkładką mięsną, pokryta cukinią, papryką i śnieżną pierzynką zadowoli każdego...tak przynajmniej mi się wydaje. Zakochałam się w tej zapiekance może dlatego, że jest w niej cukinia, może dlatego, że jest w niej mozzarella? Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, ale za to pewna jestem, że smakuje nieziemsko, choć może nie wygląda zbyt pięknie. 

Składniki:
  • op. mięsa mielonego
  •  op. makaronu
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • pół papryczki chili 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • op. mozzarelli
  •  przyprawy (do mięsa mielonego, zioła prowansalskie, pieprz cayenne)
  • łyżka oleju rzepakowego Rapso
Przygotowanie:
makaron ugotować w posolonej wodzie. Mięso mielone usmażyć na patelni z przyprawami i łyżką koncentratu pomidorowego. w tym czasie cukinie umyć i pokroić w plastry, czerwoną paprykę pokroić na kawałki i wraz z cukinią przesmażyć na patelni. Gdy już wszystko będzie ugotowane i usmażone, do naczynia żaroodpornego układamy makaron, mięso, cukinię wraz z papryką i przykrywamy mozzarellą pokrojoną w plastry. 


Smacznego:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...