Loading...

środa, 28 sierpnia 2013

Wątróbka drobiowa w marynacie czosnkowej

Wątróbkę drobiową raz na jakiś czas lubię skosztować. Nigdy nie miałam problemów z jedzeniem jej. Będąc w Paryżu jadłam najlepszą wątróbkę i wiem, że choćbym szukała podobnego przepisu, nie wyjdzie taka sama. 

sobota, 24 sierpnia 2013

Manchego z oliwkami

Nie znam wszystkich rodzajów sera, o niektórych dowiaduje się z książek, kolorowych magazynów jak również podczas wypraw. Pierwszy raz o manchego przeczytałam w książce, którą otrzymałam w prezencie. Tak się złożyło, że dnia następnego spodziewałam się gości i postanowiłam wykorzystać przepis. 

środa, 21 sierpnia 2013

Ziemniaki z chorizo

Ostatnio stwierdziłam, że proste dania są jednak najlepsze. Mało przy nich nakładu pracy a smakiem podbiją każde podniebienie. Nie od dziś wiadomo, że z ziemniaka można przygotować wiele dań.

niedziela, 18 sierpnia 2013

Lody arbuzowe

Co jakiś czas chodzimy na lody na starówkę do "Magro" w której jak dla mnie hitem lata są lody arbuzowe. Kiedyś zrobiłam rozeznanie po prawie wszystkich lodziarniach na starówce i stwierdziłam, że najlepsze lody serwuje Magro.

czwartek, 15 sierpnia 2013

Croque Monsieur

Wczoraj zmęczeni po tygodniu wielu wrażeń i zdarzeń, wróciliśmy późnym wieczorem, zasiadając do wspólnej kolacji. Jak dobrze, że mieliśmy  w lodówce zimne piwo. Uczciliśmy tą kolacją najwspanialsze wspomnienia i chwile spędzone z osobami, które są (były) nam bliskie. 

niedziela, 11 sierpnia 2013

Biszkopt z wiśniami

Obiecałam sobie, że zacznę uczyć się robić ciasta. Stawiam małe kroczki w tej materii, ale już teraz wiem, że jest świetne doświadczenie, które przynosi mi wiele radości, zwłaszcza kiedy zapach rozchodzi się po całym domu. 

środa, 7 sierpnia 2013

Makaron z wędzonym łososiem, oliwkami i czosnkiem

Upał mnie rozleniwia. Nie mam sił stać przy kuchni i modzić. Teraz stawiam na szybkie dania, mało skomplikowane i oczywiście lekkie.
Dziś przygotowałam makaron z łososiem wędzonym z oliwkami i czosnkiem. Połączenie bardzo ciekawe i muszę przyznać podbiło moje kubki smakowe. Dodałam jeszcze natkę pietruszki. 
Składniki:
  • 250 g łososia wędzonego
  • 150 g makaronu 
  • garść zielonych i czarnych oliwek
  • garść natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, oliwki pokroić w krążki, posiekać natkę pietruszki, dodać łososia i skropić składniki oliwą z oliwek, wymieszać i dodać do makaronu.
Smacznego!

niedziela, 4 sierpnia 2013

Zapiekanka pomidorowo-jajeczna z chili i chorizo

Uwielbiam niedzielne poranki, wtedy czas płynie wolniej. Wiem, że jeśli jedno z nas wstanie wcześniej przygotuje śniadanie-niespodziankę. Hmm, niespodziankę? W sumie co niedziela są jajka, taką mamy tradycję, jednak zawsze smakują inaczej.

czwartek, 1 sierpnia 2013

Błyskawiczne ciastka owsiane

Wczoraj wpadł mi w ręce szybki przepis na ciastka owsiane. A chciałam pochrupać sobie do popołudniowej herbatki coś słodkiego, ale zdrowego. W dzieciństwie nie lubiłam płatków owsianych na mleku. A teraz zajadam się nimi pod każdą postacią.
Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • op. cukru wanilinowy
  • szczypta cynamonu
  • 2 jajka
Przygotowanie:
Białko i żółtko ubić osobno z tym, że do żółtka dodać cukier i cynamon. Płatki uprażyć na suchej patelni, dodać do żółtka, wymieszać i na końcu dodać ubite białko, wszystko delikatnie wymieszać i formować ciasteczka. Piec w temp. 150 st. C. przez ok. 15 min.
Jak dla mnie nie są za słodkie, w sam raz. i Pięknie czuć cynamon. Następnego dnia są jeszcze lepsze.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...