Loading...

sobota, 1 marca 2014

Zawijana pierś z kurczaka z ricottą i oliwkami

Zawijana pierś z kurczaka z ricottą i oliwkami
Danie to powstało zupełnie spontanicznie. Zastanawiałam się jak mogę wykorzystać ricottę. Pomyślałam, że ciekawie może smakować ser z oliwkami, kurczakiem. A, że miałam jeszcze szynkę prosciutto, wymyśliłam zawijasy. 
Dodatkiem do dania był brokuł. I tu postanowiłam przekonać męża do niego. Został mi dip przygotowany z sera i oliwek, zatem wykorzystałam go do warzywa. Mój pomysł był na tyle dobry, że mąż zjadł większość brokułowej "zapiekanki". Nie sądziłam, że tak zasmakuje.


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • op. sera ricotta 
  • pół słoika czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta bazylii
  • opakowanie mrożonego brokuła
  • garść wiórek mozzarelli 
Przygotowanie:
pierś z kurczaka lekko rozbić. Na desce ułożyć po dwa plastry szynki na 1 pierś z kurczaka. Ser ricotta zmiksować z czosnkiem i oliwkami. Powstałym dipem posmarować pierś. Zwinąć.  Polać oliwą z oliwek i zapiekać w piekarniku w 180 st. C. przez 30 min. 
W tym czasie ugotować brokuł. Następnie odlać z wody, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć dipem, który pozostał posypać mozzarellą i zapiekać ok. 6 min. w tej samej temp. co pierś.
Zawijana pierś z kurczaka z ricottą i oliwkami
Zawijana pierś z kurczaka z ricottą i oliwkami
Pozdrawiam!
A.

7 komentarzy:

  1. Piękna pierś z kurczaka :) Uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie wypatrzyłam brokuła :) lubięgo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne składniki i powstało idealne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie, ciekawie dobrałaś składniki:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przypomnienie, że pierś z kurczaka super z szynką :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...