Loading...

piątek, 2 maja 2014

Eskalopki cielęce z mozzarellą w sosie szałwiowym

To danie królowało podczas świąt. Nie ukrywam, że cielęcinę jadamy okazjonalnie. Przygotowanie jej podpatrzyłam oglądając program Makłowicz w podróży. Przepis został zmodyfikowany. Danie aromatyczne.


Składniki:
  • 5 plastrów cielęciny
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 pomidor
  • 10 listków szałwii
  • 1 szklanka wina czerwonego ( u mnie szczep Nero d'Avola)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła
Przygotowanie:
Plastry cielęciny umyć, usunąć błonkę i delikatnie rozbić. Rozgrzać oliwę na patelni i na mocnym ogniu, ale tak by się nie spaliły, obsmażyć z obu stron. Następnie dodać ząbki czosnku, liście szałwii oraz wino. Poczekać aż odparuje i dodać bulion. Dusić na wolnym ogniu. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na każdym plastrze położyć plastry mozzarelli i pomidora. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. W tym czasie z sosu wyjąć czosnek, dodać masło i mieszać aż sos lekko zgęstnieje. Sosem polać mięso.
Pozdrawiam!
A.

2 komentarze:

  1. takim daniem naprawdę można świętować i fajnie czuć się przy stole:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...