Chłodnik

Muszę przyznać, że chciałabym by już się schłodziło, by spadł letni deszcz. Tęsknie za jego kroplami tak samo jak zatęskniłam za chłodnikiem.
Chłodnik przygotowałam na bazie dwóch przepisów z tych stron. Nie jest to typowo litewski, gdyż ten nie zawiera rzodkiewki i jest na śmietanie. Dla mnie rewelacyjny by ochłodzić organizm. I ten kolor....

Składniki:
  • 2 pęczki botwiny
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • pęczek koperku
  • 1 litr maślanki
  • 1 długi ogórek
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklani wody
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce w paski. Łodygi - bez zieleniny myjemy, kroimy w 2 cm paski. To wszystko zalewamy wodą. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ścieramy ogórka i rzodkiewkę w krążki. Siekamy koperek. Mieszamy w wszystko garnku, dodajemy ugotowaną botwinę, maślankę - tyle ile chcemy by uzyskać kolor nas zadowalający. Przyprawiamy solą i lekko pieprzem. Wymieszany chłodnik wstawiamy do lodówki. 
Pozdrawiam!
A.

2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Voyagedegustacje , Blogger