Loading...

wtorek, 22 lipca 2014

Chłodnik

Muszę przyznać, że chciałabym by już się schłodziło, by spadł letni deszcz. Tęsknie za jego kroplami tak samo jak zatęskniłam za chłodnikiem.
Chłodnik przygotowałam na bazie dwóch przepisów z tych stron. Nie jest to typowo litewski, gdyż ten nie zawiera rzodkiewki i jest na śmietanie. Dla mnie rewelacyjny by ochłodzić organizm. I ten kolor....

Składniki:
  • 2 pęczki botwiny
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • pęczek koperku
  • 1 litr maślanki
  • 1 długi ogórek
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklani wody
  • sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce w paski. Łodygi - bez zieleniny myjemy, kroimy w 2 cm paski. To wszystko zalewamy wodą. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 10 min. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ścieramy ogórka i rzodkiewkę w krążki. Siekamy koperek. Mieszamy w wszystko garnku, dodajemy ugotowaną botwinę, maślankę - tyle ile chcemy by uzyskać kolor nas zadowalający. Przyprawiamy solą i lekko pieprzem. Wymieszany chłodnik wstawiamy do lodówki. 
Pozdrawiam!
A.

2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...