Loading...

czwartek, 3 lipca 2014

Pizza z rukolą i salami

Pizza z rukolą i salami
Czas na kaloryczny, ale piękny i kolorowy fast - food. To już druga pizza w moim wykonaniu w przeciągu tygodnia. Niewiele składników, do tego pyszny pomidorowy sos. Czy czegoś można chcieć więcej? O tak.... wina!!! Ostatnio mamy "fazę" na białe z południa Afryki. Czerwone na chwilę obecną są za ciężkie, ale wiernie pozostajemy przy Nero d'Avola. 

Pizza z rukolą i salami

Składniki:
na ciasto:
  • 300 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 350 g mąki u mnie pszenna 650 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • dodatki:
  • 2 kulki mozzarelli (pokrojona w plastry)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 10 oliwek czarnych ( pokrojonych w plastry)
  • wiórki mozzarelli do posypania
  • plastry salami 
  • garść rukoli do posypania po upieczeniu pizzy
sos:
  • pół puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła: bazylia, oregano
 Przygotowanie:
ciasto: W ciepłej wodzie - ok. 100 ml  rozpuścić drożdże. Wsypać łyżeczkę soli i dodać mąkę, oraz oliwę. Zaczyn wymieszać i odstawić na 30 min. Na stolnicy, macie silikonowej itp. usypać stożek z mąki, zrobić wgłębienie wlać zaczyn i delikatnie wyrabiać, następnie dodać pozostałą wodę. Wyrabiać ciasto przez 15 min. Ciasto powinno być sprężyste. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Tak ok. 2 h.
Po tym czasie blaszkę smarujemy oliwą z oliwek wykładamy ciasto i ręcznie rozkładamy na niej.
Ciasto smarujemy sosem. Pomidory gotujemy na ogniu aż wyparuje woda. Dodajemy czosnek posiekany, oliwę i zioła.  Następnie układamy na pizzy dodatki.posypujemy wiórkami mozzarelli.
W stawiamy do nagrzanego piekarnia na 200 st. C i zapiekamy ok 15 min. 
Pizza z rukolą i salami

 
Pizza z rukolą i salami
 Pozdrawiam!
A.

8 komentarzy:

  1. ojej jaka piękna! nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką pizzą można grzeszyć i kilka razy w tygodniu :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomicie wyglada i pewnie tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż miło się czyta i patrzy, jak Polka prezentuje prawdziwą włoską pizzę. Nie grubaśną, amerykańską, nie pełną dodatków, ale prostą... za to jak dobrą w smaku. Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam serdecznie!:)

      Usuń
  5. Ehh uwielbiam wloska kuchnie. Nie ma nic lepszego jak trafic do dobrej trattori i palaszowac wraz z vino de la casa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pizza idealna. I z wyglądu i w smaku - uwielbiam świeżą rukolę do pizzy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...