Loading...

czwartek, 30 stycznia 2014

Aromatyczny karczek w sosie własnym

Od jakiegoś czasu przygotowując mięsa na obiad czy kanapki, gotuje je a nie piekę. Nie ukrywam, że są dla mnie bardziej soczyste i aromatyczne. Dodaję do nich zawsze dużo cebuli i określone przyprawy. Podpowiedziała mi ten sposób moja znajoma. Nawet jeśli chcę upiec mięso, najpierw je gotuję. 

wtorek, 28 stycznia 2014

Dukkah

O tej egipskiej przyprawie dowiedziałam się dzięki książce, którą otrzymałam w prezencie. Połączenie orzechów z kolendrą i kminem rzymskim wydało mi się zbyt egzotyczne dla moich kubków smakowych. Połączenie przyprawy z bagietką maczaną w oliwie, zaskoczyło mnie pozytywnie. Przyprawę czas zacząć stosować do potraw mięsnych.

piątek, 24 stycznia 2014

Zbiteń

Zbiteń to rozgrzewający napój rosyjski. Dziś już podobno zapomniany w Rosji. Zastąpiła go herbata w XIX wieku. Robi się go na bazie miodu i przypraw korzennych. Napój ten jest bardzo rozgrzewający, aromatyczny. Akurat teraz przyda się nam na te wysokie minusowe temperatury. Zawitał do nas wyż rosyjski, zatem rozgrzewajmy się!

środa, 22 stycznia 2014

Kanapeczki rybne

Przekąski w postaci małych kanapeczek są w sam raz na domowe karnawałowe imprezy. Do nich oczywiście polecam także dipy, najlepiej sprawdzi się koktajlowy. Proponuję oczywiście białe wino półwytrawne. Najlepiej takie, które miałoby lekko gazowany i słodkawy smak.

niedziela, 19 stycznia 2014

Serce na śniadanie!

Niedługo zbliża się dzień zakochanych, więc zapewne niektórzy z Was zastanawiają się czym w tym dniu obdarować ukochaną osobę. Oczywiście można zamówić miejsce w restauracji i zjeść wykwintną kolację. Można również pójść do kina na romantyczny seans. A można także w zaciszu domowym przygotować coś od serca.

czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa meksykańska

Kuchnia meksykańska nie jest mi obca, ale nigdy nie byłam w restauracji meksykańskiej by w niej zjeść potrawy. Zatem nie mam skali porównania. Ostatnio zupy są u mnie na topie. I to pikantne! Jednak z pikantnością nie ma problemu. Zupa bardzo pożywna i bogata w wiele składników. A przecież o to chodzi by zupa zastąpiła drugie danie zwłaszcza zimą. 

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sałatka grecka

Ostatnio, gdy byliśmy ze znajomym w Greckiej Restauracji w daniu, które zamówiłam była sałatka grecka. Bardzo lubię greckie jedzenie. Jest wyśmienite. Myślę, sobie, że mogłabym żyć w krajach Basenu Morza Śródziemnego.

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ostra zupa pomidorowa z soczewicą

Mroźna zima nie wiadomo kiedy zawita, nie tęsknię za nią, mogłaby w ogóle nie zjawiać się. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by, rozgrzewać swój organizm. A najlepiej robić to gorącymi zupami. 
Moja babcia mawiała, że zupa jest lekarstwem na wszystko, tak jak rosół. 

piątek, 3 stycznia 2014

Zawijasy z piersi kurczaka z mozzarellą

Zawijasy z piersi kurczaka przygotowałam na Sylwestra. Sprawdziły się świetnie jako przekąska. Nie ukrywam, że takie danie może stanowić świetne urozmaicenie obiadu. Ostatnio bardzo polubiłam bawić się w przygotowywanie dipów. Dlatego też, pojawił tuż przy zawijasach.

środa, 1 stycznia 2014

Sałatka noworoczna z czerwoną fasolą

Nadszedł kolejny rok, niosąc jak zawsze niewiadomą. Przeglądając swoje pudełka z gadżetami w domu rodzinnym znalazłam kolorowe karteczki, które zbierałam jako nastolatka. Na jednej z nich zapisałam swoje postanowienia noworoczne, ale także małe marzenia by być może spełniły się w tym roku. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...