Loading...

środa, 26 lutego 2014

Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka

Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka
Ta sałatka nie wygląda apetycznie, nie przyciąga uwagi, kolor też nieciekawy. Jednak wygląd to nie wszystko, ważne jak smakuje?
Sałatka jest bardzo prosta, składa się z 4 składników. Sprawdza się idealnie do pracy, na zajęcia. Szybko się ją robi i szybciej zjada. 

sobota, 22 lutego 2014

Wzbogacony Hot-dog

Hot-dogi i zapiekanki to wspomnienia ze studiów. Były dwie słynne budki na Kortowie, w których serwowali dobre fast - foody. I obie już zniknęły. Jedna była na Kortowie 1, przy starej pętli a druga przy akademikach. Chodziliśmy ze znajomymi w przerwach między zajęciami. To były fajne czasy!

poniedziałek, 17 lutego 2014

Przepisy, które nie zawsze wychodzą!

Dziś nietypowy post. Post, który mówi o tym, że nie zawsze wychodzą dania czy słodkości z kolorowych czasopism czy też książek a nawet blogów kulinarnych. Wiem, jakie jest to wtedy frustrujące. Dlaczego właśnie taki post?

czwartek, 13 lutego 2014

Tortilla z kurczakiem

Ostatnio ciągnie mnie do fast-food'owego jedzenia, widocznie organizm potrzebuje więcej węglowodanów. Zamiast kupować gotowe placki tortilli, postanowiłam je zrobić sama. A może to wynika z faktu, że mam ochotę pobawić się w kuchni i lekko ją zabrudzić :)

wtorek, 11 lutego 2014

Sycylijska rodzina



Sycylia zawsze kojarzyła mi się z mitologią grecką i trylogią „Ojca Chrzestnego”. Do niedawna. Podczas pobytu w Paryżu miałem okazję wraz z małżonką „zakosztować” innej strony tej jakże ciekawej wyspy, a mianowicie wina sycylijskiego. I paradoksalnie było to najlepsze wino spośród tam spożytych. Od tamtej pory, gdy nadarzy się okazja, staram się kupować wina stamtąd pochodzące. W niedzielę, z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, chciałem by właśnie taki trunek uświetnił posiłek w postaci pizzy. Wybór mój padł na Piccini Nero d`Avola Terre Siciliane.

niedziela, 9 lutego 2014

Pizza! Międzynarodowy dzień pizzy.

Dziś międzynarodowy dzień pizzy, z tej okazji kawałek pizzy trzeba zjeść. Zapewne wybralibyśmy się dziś na nią, gdyby nie to, że sama skusiłam się ją zrobić. 
Nasi znajomi wybrali się w podróż poślubną do Rzymu. Ich opowieści wywołały we mnie chęć zagłębienia się w kuchnię włoską.

piątek, 7 lutego 2014

Karkówka gotowana w 10 minut

Karkówka gotowana w 10 minut
Dostając przepis na przygotowanie mięsa w 10 min, nie ukrywam, że wywołał on na mej twarzy zdziwienie. Gotowałam mięso na kanapki, lecz nigdy nie w takiej formie. Nie wierzyłam, że może się udać, sądziłam, że mięso będzie surowe. 

środa, 5 lutego 2014

Racuchy

Nie są pracochłonne, lecz czasochłonne. Trzeba odczekać swoje by trafiły do naszych brzuszków. Warto, gdyż są takie jak niejedna babcia robiła dla swoich wnucząt. Moje babcie słynęły z wyśmienitych pączków, nigdy za to nie robiły dla mnie racuchów, nie przypominam sobie. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...