Loading...

piątek, 28 marca 2014

Single Malt Whisky. Aberlour 10 YO



Niedawno napisałem, że mój obraz wiedzy o whisky diametralnie się zmienił w ciągu ostatnich lat. Czasy „Jasia Wędrowniczka” już minęły, a wpływ na to bez wątpienia miał internet. Pisząc o whisky Bushmills nie spodziewałem się, że tak szybko będę mógł coś napisać nowego i to o Single Malcie, z jakim się zetknąłem. Tak się bowiem złożyło, że prezentowany trunek to prezent od kolegi za wyświadczoną przysługę. Rozmawialiśmy kiedyś o whisky słodowych i pamiętał o słowach, że jak ktoś spróbuje Single Malta to już nie zechce wrócić do innych rodzajów tego trunku. Dlatego w dowód wdzięczności sprezentował mi butelkę Aberloura, dziesięciolatka.

środa, 26 marca 2014

Pizza z pomidorami i oliwkami

Postanowiliśmy, że w każdym miesiącu pojawi się na naszym stole pizza. Jak pamiętacie, odkąd odkryłam przepis na ciasto, obiecaliśmy sobie, że już nigdy nie zjemy z pizzerii. I dotrzymujemy słowa. 

poniedziałek, 24 marca 2014

Spaghetti z sosem pomidrowym i oliwkami

Czyż to nie jest świetne i proste danie, którym każdy się zadowoli, zwłaszcza jeśli nie ma zbytnio czasu lub ochoty spędzać sporo czasu w kuchni? Makarony często goszczą na mym stole a jeszcze częściej sos pomidorowy i oliwki. 

środa, 19 marca 2014

Ciastka fit

Ostatnio ograniczam spożywanie słodkości. Jednak nie oznacza to, że nie mam ochoty na nie. Dlatego, zamiast objadać się ciastami, kruchymi ciastkami, postanowiłam zrobić ciastka fit. Są tak sycące, że wystarczy jeden kawałek by się nasycić. A czy są słodkie? Owszem, gdyż słodzone są miodem i swoją naturalną słodyczą, która pochodzi od owoców suszonych owoców. 

poniedziałek, 17 marca 2014

Sposób na przyprawy

Dziś nieco inny post, związany z przechowywaniem przypraw. Kiedyś przechowywałam je w słoiczkach, lecz zajmowały one zbyt dużo miejsca i niestety musiałam zrezygnować z tego pomysłu. A wiem, że trzymanie otwartych saszetek z przyprawami nie jest wskazane. Przyprawy tracą wtedy swoje walory.

środa, 12 marca 2014

Kofta mięsna

Jakiś czas temu miałam okazję próbować dań arabskich w pracy. Jeśli dobrze pamiętam, były to dni Arabii Saudyjskiej, które przygotowali studenci uczący się na UWM. Mogłam w tamtym dniu spróbować tradycyjnych dań kuchni arabskiej, między innymi Koftę. 

poniedziałek, 10 marca 2014

Rasoi

Smaki kuchni indyjskiej odkryłam w zeszłym roku w Warszawie. Znajomi zabrali mnie do Namasteindia. Pobyt w tej restauracji uświadomił mi, że jedzenie, które zamawiamy podaje się w specjalnych miseczkach, tak by każdy mógł spróbować każdej potrawy. Do dania głównego zamówiliśmy placki naan i indyjskie piwo. Pamiętam, że jedliśmy warzywną koftę, danie z baraniny. Zasmakowałam się w tej kuchni. 

środa, 5 marca 2014

Gumbo

Gumbo to potrawa jednogarnkowa. Podobna do gulaszu. Danie to pochodzi z Luizjany. Przyjęło się, że Gumbo zawiera w sobie dobrze doprawiony bulion, mięsiwa, lub skorupiaki i warzywa. W Nowym Orleanie łączy się ze sobą skorupiaki i mięsiwo. Jednakże poza Nowym Orleanem nie dopuszcza się do łączenia skorupiaków z mięsem.Poza tym Gumbo powinno zawierać okrę, która zagęszcza potrawę.

sobota, 1 marca 2014

Zawijana pierś z kurczaka z ricottą i oliwkami

Zawijana pierś z kurczaka z ricottą i oliwkami
Danie to powstało zupełnie spontanicznie. Zastanawiałam się jak mogę wykorzystać ricottę. Pomyślałam, że ciekawie może smakować ser z oliwkami, kurczakiem. A, że miałam jeszcze szynkę prosciutto, wymyśliłam zawijasy. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...