Loading...

środa, 30 kwietnia 2014

Placki ziemniaczane z łososiem

Będąc w zeszłym tygodniu na wyprawie w jednym z lokali jakie odwiedziliśmy, zamówiłam placki ziemniaczane, których dawno nie jadłam. Niestety nie zachwyciły mnie swoim smakiem, gdyż nie były doprawione tak jak doprawia je moja mama. Po prostu nie były aromatyczne. Jednak zaciekawiło mnie połączenie z łososiem i sosem serowym. Dlatego też, postanowiłam przygotować placki z łososiem. 

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zapiekane bułki z jajkiem w koszulce

Takie śniadanie chodziło za mną od jakiegoś czasu. Ważne, ze jest na ciepło, zawiera w sobie wszystkie składniki, które pasują do siebie idealnie i takie jakie lubię. Taka sycąca kanapka świetnie zaspokoi poranny głód i doda energii na pierwsze godziny rozpoczynającego się dnia. Może być także idealna na kolacje, choć lepiej zjeść ją na początek dobrego dnia!

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Idealny sos z włoskich pomidorów

Nigdy nie zastanawiałam się z jakich pomidorów przygotowuję sos pomidorowy. Zawsze przygotowuję go z pomidorów z puszki. Jednak nigdy nie zastanawiałam się nad ich smakiem czy zapachem. Ponieważ do tej pory nie miałam porównania. 

sobota, 19 kwietnia 2014

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Śniadanie wielkanocne zaczynamy od żurku. Następnie podaję na ciepło białą kiełbasę oraz surówkę z kapusty kiszonej. W tym roku postanowiłam, że do kiełbasy przygotuję kapuśniaki z ciasta francuskiego.

piątek, 18 kwietnia 2014

Babka na Wielki Piątek

To pierwsza babka na Wielki Piątek. Niestety nie wiem dlaczego na wsi austriackiej piecze się ją akurat dziś. Przyrządza się ją błyskawicznie i chyba o to chodzi. Nie ukrywam, że jutro jej kawałek znajdzie się w koszyczku. 

czwartek, 17 kwietnia 2014

Zakwas na żurek

Rok temu podawałam Wam przepis bez zdjęcia na zakwas do żurku. Tym razem podaję Wam wraz ze zdjęciem. Odkąd zaczęłam prowadzić bloga i przywiązywać większą uwagę do domowych wyrobów, zakwas na żurek stał się numerem jeden na Wielkanoc. Zapach zakwasu rozchodzi się po całym domu, zwłaszcza czuć intensywnie czosnek a to znaczy, że pracuje.

środa, 16 kwietnia 2014

Włoskie smaki w Navonie

Kilka dni temu miałam okazję gościć, wraz z mężem, w Restauracji Navona, w Warszawie - specjalizującej się w kuchni włoskiej. 
Mieści się ona na ul. Bitwy Warszawskiej 19, niedaleko Dworca Zachodniego, Blue City oraz hotelu Ibis. Zatem lokalizacja ciekawa, tym bardziej w tej części Warszawy. 
Już pierwsze wejście do restauracji budzi pozytywne emocje, ponieważ jest nastrojowo i przytulnie. 

niedziela, 13 kwietnia 2014

Galuszki

 Wracając z wojaży przywieźliśmy ze sobą nie tylko wspomnienia, zdjęcia, ale przede wszystkim doznania kulinarne. Kuchnia węgierska to nie tylko papryka, gulasz, zupa gulaszowa, to także kluseczki zwane galuszki. Jak pamiętacie z wcześniejszego wpisu o kuchni węgierskiej  na jednym zdjęciu przy gulaszu i paprykarzu widniały owe galuszki. 

piątek, 11 kwietnia 2014

Wyobrażenie o kuchni węgierskiej

Jadąc do Budapesztu nastawialiśmy się na spróbowanie wielu specjałów kuchni węgierskiej. Moje wyobrażenia krążyły wokół papryki. Idąc śladami osób polecających określone dania tej kuchni, chcieliśmy mieć jak największe porównanie. Bo przecież zupa zupie nierówna choćby robiona była z tej samej receptury. Przed wyjazdem zapisaliśmy sobie najważniejsze specjały i ich nazwy a także miejsca w których watro zjeść. Jednak czasem po omacku wstępowaliśmy do pewnych miejsc nie wiedząc co kryje się w kuluarach restauracyjnej kuchni. 

środa, 9 kwietnia 2014

Kapuśniak z mięsem mielonym

Inna wersja kapuśniaku bardzo przypadła nam do gustu. Kapuśniak robię na żeberkach, tym razem zrobiłam na mięsie mielonym. Smakuje inaczej i właśnie o to chodzi by czasem urozmaicić tradycyjne danie.

niedziela, 6 kwietnia 2014

Budapeszt - podróż

Dziś mija tydzień od podróży do Budapesztu. Tak się składa, że zawód jaki wykonujemy daje nam czasem możliwość wyjazdów zagranicę, łącząc przyjemne z pożytecznym. O podróży do Budapesztu dowiedziałam się tydzień przed wyjazdem. Przyczyn na wyjazd złożyło się kilka. Jedną z nich były nasze urodziny (moje okrągłe) a także urlop, którego nie mieliśmy w zeszłe wakacje. Zawsze chciałam odwiedzić stolicę Węgier, w końcu łączy nas historia, a także zasmakować specjałów kuchni. 

piątek, 4 kwietnia 2014

Focaccia

Nigdy jej nie jadłam. Marzy mi się wyjazd do Włoch. Bardzo lubię włoską kuchnię. Foccacie robiłam po raz pierwszy. Tak naprawdę nie wiem jak powinna wyglądać, czy puszysta czy cienka. Wiem tylko tyle, że jest obłędna w smaku, a ta ilość oliwy, robi wrażenie dla kubków smakowych. Wyszła chrupka i nie wiem czy taka powinna być?

środa, 2 kwietnia 2014

Brazylijska zupa Camaro

Zupa ta przypomina w smaku naszą pomidorówkę z ryżem. Skropienie jej cytryną sprawia, że staje się lekko kwaśna. Istotne jest, że jest gęsta. Co czyni ją pożywną, gdyż nie trzeba martwić się, że za chwilę będziemy głodni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...