Loading...

sobota, 28 marca 2015

Boeuf bourguignon i malbec zamiast czeskiej oberży

Boeuf bourguignon

Wraz z nastaniem wiosny budzi się do życia przyroda a z nią my. Choć niektórzy odczuwają przesilenie wiosenne, ja odczuwam przypływ energii, a w mej głowie rodzi się więcej pomysłów. Marzec jest dla nas wyjątkowym miesiącem. A to dlatego, że wraz z wiosną nasze mamy wydały na świat mnie i mego męża, tylko w znacznie innym roku :) Choć nie urodziliśmy się tego samego dnia, mamy to szczęście, że dzielą nas tylko trzy dni. Zatem końcówka marca jest czasem świętowania i ucztowania. 
Odkąd jesteśmy razem spędzamy nasze urodziny wyjeżdżając gdzieś na jeden dzień lub kilka lub jeśli nie mamy takiej możliwości świętujemy przy dobrym obiedzie w restauracji lub w zaciszu domu. W tym roku, tak się złożyło, że nasze urodziny spędzamy w naszych czterech ścianach, przy dobrym obiedzie z butelką winą i deserem. 

wtorek, 24 marca 2015

Pierś kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Pierś kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

"Dobre rezultaty wymagają poświęcenia czasu i uwagi. (...) Pieczołowitość zaowocuje zaś wspaniałą feerią smaków, posiłkiem satysfakcjonującym pod każdym względem, a może nawet doświadczeniem, które zmieni Twoje życie. 
Dla mnie takim doświadczeniem była sole meunière, którą zjadłam w La Couronne w pierwszym dniu pobytu we Francji, w listopadzie 1948 roku. To było objawienie. 
Przez wszystkie lata od tamtego soczystego posiłku nie zapomniałam zachwytu i emocji, które we mnie wzbudził. Wciąż jeszcze niemal czuję jego smak. I gdy sięgam pamięcią, on mi przypomina, że kuchnia - i życie - niesie nieskończone przyjemności - toujours bon appétit!" 

środa, 18 marca 2015

Makaron z oliwą i czosnkiem


Makaron z oliwą i czosnkiem

Nasi znajomi będąc dwukrotnie we Włoszech, przywieźli stamtąd wiele ciekawych wspomnień odnoszących się również do kuchni. Ich zachwyt przerodził się w odtwarzanie wielu potraw, które kosztowali będąc na miejscu. Co jakiś czas odwiedzając ich z ogromną przyjemnością raczę się włoskimi smakami. 


niedziela, 15 marca 2015

Czosnkowe purée ziemniaczane Julii Child

Czosnkowe purée ziemniaczane Julii Child

"(...) Wiedziałam już, że kuchnia francuska to moje przeznaczenie. Nie mogłam wyjść ze zdumienia, jak niewiarygodnie pyszne potrafi być francuskie jedzenie. Moi przyjaciele (...) uważali mnie za trochę stukniętą (...). Nie rozumieli, jak to wszystko, czyli zakupy, gotowanie i samodzielne podawanie do stołu może sprawiać mi przyjemność. A jednak!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...